Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En dåraktig budgetstrid

Nu stängs Frihetsgudinnan. Det är inte bara ett bekymmer för turister i New York. Det är ett problem även för oss som råkar bo i Örebro, Askersund, eller Lindesberg.

Annons

En högerinriktad falang i det republikanska partiet får börser runt om i världen att falla. Inte så kraftigt. De flesta bedömare räknar med att republikanerna förr eller senare måste ge sig. Men skulle de hålla fast vid sin dåraktiga ståndpunkt har vi anledning att vara oroliga.

När republikaner och demokrater inte kan komma överens om en budget, träder automatiskt en rad åtgärder i kraft. Till exempel att 800 000 statsanställda förlorar sin lön. Då stänger till exempel Frihetsgudinnan. Senast den 17 oktober måste kongressen ge regeringen klartecken att låna mer pengar, annars får den amerikanska staten svårt att betala sina räkningar.

För fem år sedan fick vi se effekterna av en amerikansk bankkonkurs. Frågan är om det finns någon ekonom som kan förutse vad som händer om den amerikanska staten får slut på pengar. Greklands skuldkris kommer då att framstå som en krusning på ytan.

Det troliga är visserligen att republikaner och demokrater kommer överens.

Men vi ska inte vara tvärsäkra. Det finns en falang inom det republikanska partiet som till varje pris vill stoppa eller försena president Obamas sjukvårdsreform. De ser det inte som en praktisk fråga att komma överens om budgeten. De ser det som en djupt ideologisk fråga, där alla medel är tillåtna. Strunt samma att reformen redan är beslutad. Strunt samma att det amerikanska folket återvalt den president som genomfört reformen.

Motståndarna till ”Obamacare” beskriver den som ett steg mot socialism i USA. Om en svensk politiker hade föreslagit något liknande hade han eller hon gjort sig omöjlig. Det hade betraktats som en alltför marknadsstyrd sjukvård. Så olika är perspektiven i Sverige och USA.

Det ligger i allas vårt intresse att Frihetsgudinnan öppnar igen, även för dem som inte har några planer på att turista i USA.

Mer läsning

Annons