Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En demokrati kan hantera en tragisk olycka

Det var inte bara den omstridde president Lech Kaczynski som dödades i en flygolycka på lördagen. Även Polens riksbankschef, en del av landets militära ledning, biskopar, ledamöter i landets parlament och historiker fanns ombord på det kraschade planet.

Annons

Det är en mänsklig tragedi – som alla andra dödsolyckor. Och eftersom en av de dödade var Polens president får olyckan politiska konsekvenser.

Men i en demokrati går det att hantera sådana händelser. Det presidentval som var tänkt att hållas i höst, kommer att tidigareläggas. Polens medborgare – och omvärlden – vet vad som kommer att hända. Demokratin ger förutsägbarhet och stabilitet.

Säkert kommer vi att få se ryktesspridning på nätet om att det inte var en olycka, utan att presidenten och hans följe var utsatta för ett attentat. Men flygolyckor händer. Och presidenter är inte immuna mot olyckor.

Att sammanfatta Lech Kaczynskis politiska gärning är inte lätt. Under de senaste åren har han framstått som en ultrakonservativ politiker, med en dagordning som gått ut på att ”rena” Polen, både från det kommunistiska förflutna och från nymodigheter som gayparader. Det var knappast förenligt med EU:s normer för demokrati och mänskliga rättigheter när Kaczynski som Warszawas borgmästare förbjöd de homosexuellas organisationer att genomföra offentliga manifestationer på stadens gator. Vid något tillfälle uttalade han sig också för dödsstraff.

Ändå kan han kallas demokratikämpe.

Under den kommunistiska tiden hörde Lech Kaczynski till dem som tog stora risker i kampen mot det kommunistiska maktmonopolet. Det var just i Polen som vi såg början till kommunismens fall. Det var något oerhört när den kommunistiska regimen år 1980 tvingades acceptera att det bildades en oberoende fackföreningsrörelse. Lech Kacsynski var aktiv i den oberoende fackföreningsrörelsen Solidaritet. Han blev arresterad när regimen i december 1981 förbjöd Solidaritet och införde krigslagar.

Tillsammans med sin tvillingbror Jaroslaw bildade Lech Kaczynski det konservativa lag- och rättvisepartiet. Under en period utgjorde de båda bröderna Polens politiska ledning. Jaroslaw Kaczynski var premiärminister och Lech Kaczynski president.

Olyckan är en katastrof för Polen. Men Polen kommer att kunna gå vidare tack vare den demokratisering som Lech Kaczynski medverkade till när han var aktiv i Solidaritet.

Mer läsning

Annons