Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En desperat sexfixering

Det Kristna Värdepartiet kommer inte in i riksdagen. Inte 2014. Inte 2018. Men någon roll kan det ändå spela.

Annons

Det har vid flera tillfällen spekulerats om att det skulle bildas ett kristet parti, vid sidan av Kristdemokraterna. Och några dagar in på det nya året blev det officiellt. Det Kristna Värdepartiet öppnade sin hemsida och uppmanar anhängare att skriva på partiets lista, för att det ska kunna registrera sig som en partibeteckning.

Det är inte säkert att syftet är att komma in i riksdagen, utan snarare att framkalla skrämselhicka inom Kristdemokraterna.

Men skulle Kristdemokraterna ens närma sig det Kristna Värdepartiet, så vore det som att sparka sig själv ut ur riksdagen. Så KD har egentligen ingen anledning att förhålla sig till det Kristna Värdepartiet, mer än möjligen som en finne i baken.

Kärnfrågan för det nya partiet är aborter. Partiets mål är inte bara att Sverige ska gå tillbaka till den relativt restriktiva abortlagstiftning som gällde på 60-talet. Det är totalförbud som ska gälla.

Och alla de framsteg som gjorts när det gäller homosexuellas rättigheter ska rullas tillbaka.

Delar av programmet verkar vara inspirerat av kristna högergrupper i USA. Utrikespolitiken ska ”stå för familjens värde och motverka politiska värderingar som syftar till den heterosexuella kärnfamiljens sönderfall”.

Det är faktiskt märkligt hur vissa kristna grupperingar kan bli så desperat sexfixerade. Just vem människor frivilligt väljer att ha sex med anses vara en enormt stor fråga, både i förhållande till Gud och samhället. Så var det under 40-talets märkliga debatt om dansbaneeländet. Så var det under 60-talets debatt om aborter. Och så var det under 2000-talets debatter om samkönade äktenskap.

Det finns säkert djupt konservativa människor som tycker att de liberala förändringarna har gått för långt. Men det är knappast något valvinnande program. För att uttrycka sig milt.

Mer läsning

Annons