Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En djup antiziganism

Tänk dig att någon säger att du inte får hyra bil, att du inte får äta frukost på hotellet där du bor eller att du blir punktbevakad så fort du går in i en affär.

Annons

Sedan får du höra att du egentligen inte vill höra till det svenska samhället, att du väljer själv att stå utanför och att du är tjuvaktig av naturen. Med de förutsättningarna är det inte lätt att komma in i det svenska samhället. Men det är vardag för romer. Händelsen där en kvinna förvägrades att äta frukost skedde inte för 100 år sedan, inte för 50 år sedan, inte för tio år sedan. Det skedde i veckan. Hon var en av regeringens gäster i samband med presentationen av en vitbok om övergreppen mot romer under 1900-talet. Integrationsminister Erik Ullenhag säger att regeringen nu kommer att se över om det är rimligt att fortsätta boka gäster på Sheraton.

Vi kan naturligtvis säga att integration är en ömsesidig process, att romer själva har ett ansvar. Men om du med automatik möts av misstänksamhet, bara för att du råkar vara den du är. Ja, då är det inte lätt att tala om en ömsesidighet. Om du inte ens kan utföra vanliga vardagliga saker. Hur ska du då kunna känna förtroende för myndigheter, företag och andra som har makt över din tillvaro?

Antiziganismen sitter djupt. På 20-talet fanns det statliga utredningar som nästan beklagade att det inte gick att utrota zigenarna. Fram till 1954 hade vi ett inreseförbud för romer, vilket innebar att familjer splittrades. Myndigheter hindrade romer från att bli bofasta, vilket bland annat ledde till att barn frös ihjäl. Romer som flytt från nazisternas utrotningsläger förvägrades inresa till Sverige.

På tisdagen presenterade regeringen sin vitbok om antiziganism. På onsdagen presenterade regeringen en ny kommission som ska granska antiziganismen och föreslå åtgärder. Utredningen ska arbeta i två år. Två viktiga steg mot inkludering av romer och resande.

Men den bistra sanningen är att antiziganismen är så utbredd och så accepterad att det kommer att ta årtionden att pressa tillbaka den.

Mer läsning

Annons