Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En familj är en familj är en familj

Annons
ILLUSTRATION: TECKNAR-OLLE

Mamma, pappa, barn. Den traditionella barnleken lever vidare men familjen har utökats. Det går bra att leka pappa, pappa, barn. Eller mamma, barn.

Familjen är grunden i det flesta samhällen i världen. I Sverige och andra västländer har vi med tiden begränsat oss till kärnfamiljen och fjärmat andra anförvanter till ”släkt”. Det är ett synsätt som är främmande för många kulturer.

Familjen är en del av samhället och därmed politik. I regeringen hör familjepolitiken främst hemma i socialdepartementet, lett av Kristdemokraten Göran Hägglund.

Trots starkt motstånd inom det egna partiet gick Göran Hägglund för några veckor sedan med på att stoppa tvångssterilisering av transpersoner. Motiveringen var principen om allas lika värde och att det inte är en kristen tradition att överheten ska tvinga en person att sterilisera sig och därmed inte kunna föröka sig. Partiet anpassade sig till verkligheten i Sverige 2012.

I veckan blev det däremot tvärstopp för KD i en annan fråga som handlar om barn. KD är helt emot att singelkvinnor ska få rätt till insemination. Vi medverkar inte till en lag som avskaffar barns rätt till sina egna föräldrar, sa Göran Hägglund. Partiet avstod från att anpassa sig till verkligheten i Sverige 2012.

I Sverige har utvecklingen gått från bondesamhällets storfamiljer, från arrangerade äktenskap, från hemmafrufamiljer till dagens mångfald. Tvång och traditioner har lösts upp och individen har fått allt större frihet. Det har inte kommit av sig självt utan är resultatet av politik.

Samhällets normer och regler är ett sätt att hålla tillbaka motsättningar och begränsa friheten. Visst behövs de men är i högsta grad föränderliga. Till exempel synen på vad som är en familj.

I dag är en ensamstående förälder en helt accepterad familjeform. Det finns inget som säger att barn som växer upp med skilda föräldrar eller bara en förälder har det sämre än de som har både mamma och pappa hemma. För barnet är det kärleken och omvårdnaden som avgör. Det har vi lärt oss.

En ny familjeform i Sverige är singelkvinnor som väljer att få barn genom insemination. Det sättet är förbjudet i Sverige, men tillåtet i Danmark. När väl de ”danska” barnen föds i Sverige har de givetvis samma status som alla andra barn. Det finns nolltolerans i samhället mot att särskilja dessa barn.

Nu är det en tidsfråga innan svenska singelmammor får samma rättigheter som andra föräldrar att bilda sin familj. Det är helt logiskt. Sedan länge har barnlösa par rätt till assisterad befruktning och sedan 2005 har två kvinnor som lever tillsammans samma rätt.

Det viktigaste är barnen och deras rätt att få en god och kärleksfull uppväxt. Det är ingen vild gissning att anta att barnen till singelkvinnor har bättre förutsättningar än många andra, så efterlängtade som de är.

Då borde vi alla vara nöjda med att Sverige har blivit ett bättre land – för barn.

Mer läsning

Annons