Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En farlig beslutsvånda

Inget besked i går heller om omval i Örebro kommun. Efter ett extra långt sammanträde kom Valprövningsnämnden fram till att skjuta på beslutet till sista januari.

Annons

Skratta eller gråta – det är frågan. Visst börjar den utdragna processen likna en fars, men så värst kul är inte föreställningen. Gråta är ingen idé. Det är mest läge att bli riktigt ilsken, arg på att det svenska systemet inte klarar av att hantera ett kommunalval med oklart resultat med mindre än att dra det i en oförsvarlig långbänk.

Det riktiga valet ägde rum för exakt fyra månader sedan. Den första tiden utropade sig än den ena, än den andra sidan som valvinnare i kommunen. Koalitionen utsåg sig själva som segrare – förhastat. Det avgörande mandatet i nordöstra valkretsen gick efter sluträkningen över från Folkpartiet till Socialdemokraterna och vips tippade makten över till andra sidan gungbrädan.

Sedan blev det klart att allt inte stod rätt till och valet överklagades. Örebropolitikerna gillade läget och visade på mognad genom att lägga undan motsättningarna, för en kort övergångsperiod var tanken. En stor koalition över blockgränsen sattes samman för att ge politiken styrfart.

Det har visat sig att det ”tillfälliga” nu blivit månad efter månad. Inte acceptabelt. Så sa statsvetarprofessorn Peter Esaiasson till NA för några veckor sedan. Om människor uppfattar att det finns en felaktighet i valproceduren kommer man att sänka sitt förtroende för politiken, fortsatte han.

Det är just denna risk för att medborgarna tappar förtroendet för politiken som är det sorgliga. Eller rättare sagt, varje röstberättigad i Örebro har skäl att bli rejält ilsken på den tröga byråkratin. Väljarna väljer och i den högst mogna demokratin Sverige ska det finns garantier för att val sker enligt regler. Även omval.

Valprövningsnämnden har ansvaret att pröva misstankar om fel. Nämndens majoritet består av riksdagsledamöter och före detta riksdagsledamöter, en samling medborgare som borde betrakta valprocessen som demokratins heliga graal.

Omval i Örebro är inget beslut som kan fattas lättsinnigt. Men fakta finns och Valmyndigheten har gett sitt utlåtande. Ett beslut måste fattas, och det blir inte bättre av denna vånda.

Mer läsning

Annons