Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En farlig vargflock

Annons

Att en anställd vid Kolmårdens djurpark har dödats av en vargflock är tragiskt. Men det är en händelse som inte borde påverka vår hantering av vilda vargar.

Vi ska fortfarande sträva efter en livskraftig vargstam. Vi ska fortfarande vara restriktiva med att bevilja tillstånd att jaga varg. Det var rätt av EU-kommissionen att stoppa den svenska licensjakten på varg.

Det som hänt är i första hand en arbetsmiljöfråga för Kolmårdens djurpark. Är det exempelvis rimligt att låta en skötare gå in ensam i en vargflock i fångenskap? Vi vet att vargar normalt inte är farliga för människor. Men vi vet också att vargar kan utgöra en fara i vissa situationer. Och vargar har definitivt kapacitet att åstadkomma både svåra skador och ond bråd död.

I april inträffade en annan incident vid samma djurpark. En 15-årig flicka attackerades och blev biten under ett besök i varghägnet.

Gunnar Glöersen från Svenska Jägareförbundet säger att dödsfallet kommer att göra att människor som lever med varg runt husknuten blir rädda.

Ja, så kan det säkert vara.

Men även hundar kan utgöra en fara för människor. Men det innebär inte att vi blir livrädda så fort vi möter en hund. Vi vet att hundar normalt inte biter ihjäl människor. Men visst händer det, om än väldigt sällan.

Vi tar risker när vi lever våra liv. Människor blir ihjälkörda i trafiken. Inte minst unga tjejer skadas när de blir avkastade av hästar. Och att vi har cirka 3 200 björnar i Sverige, utgör en risk för enskilda människor.

Vi kan vidta åtgärder för att minska riskerna med trafiken. Vi kan vidta åtgärder för att minska antalet olyckor inom ridsporten. Vi kan hjälpa tamdjursägare att bygga stängsel som skydd mot rovdjur. Men riskfritt blir det inte.

Vargattacken i Kolmårdens djurpark är en påminnelse om att rovdjur kan vara farliga. Och djurparken måste rimligtvis vidta åtgärder för att förebygga liknande attacker i framtiden.

Men det är svårt att se att händelsen skulle påverka innehållet i rovdjurspolitiken.

Mer läsning

Annons