Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En feg finsk valtaktik

Annons

Det gick bättre än väntat för det parti som i svensk översättning brukar kallas för Sannfinländarna. Ett parti som är nationalistiskt och främlingsfientligt. Men också fientligt mot en del av Finlands ursprungsbefolkning – finlandssvenskarna. För första gången kommer ett nordiskt land att få ett främlingsfientligt parti i regeringen.

Men det förtjänar att påpekas att Sannfinländarna inte vill ta i Sverigedemokraterna ens med tång, väl medvetna om att Sverigedemokraterna har ett förflutet i nazistiska rörelser.

Det är ett valresultat som borde få de andra stora partierna i Finland att fundera över sin fega valtaktik.

När Sannfinländarna har pläderat för ett slutet och inåtvänt Finland har de andra partierna i alltför hög grad anpassat sig. De har försökt låta som Sannfinländare i stället för att säga emot. I en partiledardebatt skröt statsminister Mari Kivniemi med att hon minsann också har vidtagit åtgärder för att minska invandringen. Hon borde i stället ha talat om vikten av att Finland är ett öppet land. I stället för att tala om behovet av solidaritet inom EU har Mari Kiviniemi hållit resten av EU som gisslan när det gäller lånepaket till krisande euroländer. Mari Kiviniemi är valets stora förlorare.

Om statsministern låter lite lätt främlingsfientlig och lite lätt Europafientlig, kan väljarna lika gärna rösta på originalet.

Det är bara två av Finlands mindre partier, Svenska folkpartiet och De gröna som tydligt har varit en motkraft mot Sannfinländarna. När detta skrivs ser det ut som om Svenska folkpartiet är det enda av de etablerade partierna som håller ställningarna. Det måste betecknas som en framgång i ett läge när samtliga partier förlorat väljare till Sannfinländarna.

Den finska samförståndspolitiken innebär att politiken blir otydlig för väljarna. Det förekommer att svenska politiker tittar lite avundsjukt på finska regeringsbildningar, där alla kan regera med alla.

Men det finns också anledning för finska politiker att fundera över vad de kan lära av Sverige. Här finns det tydliga regeringsalternativ, medan många väljare i Finland inte ens har koll på vilka partier som sitter i regeringen.

Mer läsning

Annons