Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En Fixar-Malte i svensk politik?

Annons
Fixare. Ida Gabrielsson vill att Vänsterpartiet ska ägna mer tid åt att hjälpa utsatta människor och minska antalet manifestationer. Arkivbild: Claudio Bresciani/Scanpix

Ung Vänsters ordförande Ida Gabrielsson anser att Vänsterpartiet måste börja göra politik, inte bara snacka. Kanske hoppa över den där antirasistiska manifestationen för att i stället hjälpa människor med något praktiskt. Inte bara gnälla över en dålig sjukförsäkring, utan också hjälpa dem som fastnat i systemet med juridisk rådgivning. Inte bara kräva att någon annan ska upprätta fler fritidsgårdar, utan också medverka till att ungdomar får vettiga fritidsaktiviteter.

Hon säger i en intervju med Svenska Dagbladet att Vänsterpartiet ska uppfattas som en ”Fixar-Malte” som till exempel hjälper äldre människor att spika upp tavlor och byta glödlampor.

Det vore en intressant omställning. Och det skulle onekligen innebära en radikal omstöpning av Vänsterpartiet.

Under Gudrun Schyman utvecklades Vänsterpartiet till att vara vänstersossar och feminister – och blev riksdagens tredje största parti.

Med Lars Ohly i ledningen har Vänsterpartiet omvandlats till ett marxistiskt parti som nästan gjort det till en ära att göra sig av med sina egna anhängare. Hellre några få renläriga än många högeravvikare.

De få vänsterpartister som lyckats med bedriften att vinna ett brett folkligt stöd (till exempel kommunalrådet i Fagersta, Stig Henriksson) har betraktats med misstänksamhet av den styrande kärnan.

Med Ida Gabrielssons förslag skulle Vänsterpartiet ändra kurs. Vänsterpartisterna ska visa i praktiken att de ställer upp för de svaga genom att skruva glödlampor, fixa fritidsgårdar och spika upp tavlor.

Hon tänker sig kanske en förändring av partiets framtoning, snarare än en förändring av dess politiska kärna. Men då gör hon nog en felbedömning.

Om partiets medlemmar blir en ”Fixar-Malte” kommer partiets anseende att öka. Men det blir också en högervridning. För är det något som liberalt inriktade kommunledningar vill, så är det att det dyker upp fler aktörer som hjälper till att komplettera den kommunala servicen.

Liberalt inriktade kommunledningar kommer rimligtvis välkomna att det dyker upp ytterligare en aktör. Så i borgerligt styrda kommuner kan det finnas bättre förutsättningar för ett mer praktiskt inriktat vänsterparti.

Jag kan i och för sig tänka mig att det också finns invändningar. Ska vi ha vänsterpartistiska fritidsgårdar? Eller en vänsterpartistisk hemtjänst?

Jag tror att det finns ett utrymme för ett parti till vänster om Socialdemokraterna. Men Vänsterpartiet tyngs fortfarande av sin kommunistiska historia. Lenins skugga syns fortfarande i partiets programtexter. I våra grannländer Danmark och Norge finns vänsterpartier som inte har samnma belastning.

Om Ida Gabrielssons förslag innebär att Vänsterpartiet får en ny framtoning som tar ett steg bort från den kommunistiska retorik som fortfarande finns i partiprogrammet är det välkommet.

Mer läsning

Annons