Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En flathet i arbetet mot brott i Örebro

Det är en flathet som präglar hanteringen av brottslighet på det lokala planet. Det märks inte minst på en debattartikel i NA av kommunalrådet Kenneth Nilsson och samordningsminister Ibrahim Baylan onsdagen den 27 december.

Annons

De tjatar om löftet från Socialdemokraterna att poliserna ska bli fler. De talar om att "minska klyftorna", alltså åtgärder som kanske får effekt om tre, fem eller tio år. Och så nämner de insatser av typen fritidsgårdar och centrumvärdar. En del av åtgärderna kan vara rimliga i och för sig.

Men det som saknas på det lokala planet är åtgärder för att handgripligen ingripa mot unga kriminella. Där visar socialförvaltningen i Örebro en provocerande flathet.

Men det som saknas på det lokala planet är åtgärder för att handgripligen ingripa mot unga kriminella. Där visar socialförvaltningen i Örebro en provocerande flathet.

Det Kenneth Nilsson borde lova sina väljare är att unga lagöverträdare ska plockas bort från gatan. Ibland förs en rätt korkad debatt om "hårda tag" eller inte. Men att låta en tonårig lagbrytare vara kvar i en miljö med droger och kriminella kompisar är allt annat än humant. Så går det till i Örebro! Om ungdomar begår riktigt allvarliga brott kan de dömas enligt lagen om sluten ungdomsvård. En lag som kom till just på grund av att kommunerna struntade i att göra det de skulle göra. Och det finns inget som talar för att det har blivit bättre, snarare tvärt om. Och ingripandet borde ske innan det gått så långt. Lagstiftning som reglerar detta finns redan på plats.

Både Moderaterna och Socialdemokraterna är överens om att fler poliser och hårdare straff är effektiva medel för att minska brottsligheten. Men under åren 2006 till 2016 ökade antalet anställda vid polisen med 4886 personer, samtidigt som myndighetens resultat försämrades. Fler poliser är alltså fel just nu. Först måste polisen få ordning på sin egen organisation. Någon borde kartlägga vad dessa 4 886 personer sysslar med, för det verkar ju inte handla om brottsbekämpning.

Det är lätt att skriva debattartiklar om minskade klyftor, hårdare straff och fler poliser någon gång i framtiden. Men till slut måste syftet vara att någon ingriper när brott begås. Och den lilla detaljen verkar få politiker ens fundera över. Det är tom plakatpolitik som dominerar.

Mer läsning

Annons