Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En gäspning för väljarna

Låt oss slippa grälet om vems fel det var att decemberöverenskommelsen slöts den 27 december i stället för den andra december!

Annons

Redan på kvällen den andra december lade Alliansens partiledare fram förslag om hur en regering skulle kunna styra i minoritet. Så var det. Även statsminister Stefan Löfven sträckte ut en hand. Men då handlade det om att han ville undvika ett nederlag i riksdagen om statens budget.

Parterna träffades alltså – men de hade olika dagordningar. Och de var misstänksamma mot varandra. Centerledaren Annie Lööf ville ha en offentlig ursäkt för att Socialdemokraterna lyfte ut frågan om brytpunkt för statlig skatt för ett år sedan – och tillfogade Alliansregeringen ett nederlag i riksdagen.

2014 års sista stora politiska debatt handlar om varför överenskommelsen inte slöts den andra december, utan först den 27 december. Men det är ett onödigt gräl.

Visst finns det saker att gräla om. Det finns argument för och emot innehållet i decemberöverenskommelsen. Men grälet om vem som borde ha gjort vad den andra december kommer på sin höjd att framkalla en gäspning i väljarkåren.

Det är för övrigt en rätt vanlig företeelse i förhandlingar att parterna först talar förbi varandra – men sedan närmar de sig varandra när det har gått en tid.

Nu har vi spelregler som innebär att regeringen kan få igenom sin budget. Men det innebär inte att regeringen lever riskfritt. Det kan vara värt att påpeka att ingen av de regeringskriser vi haft de 50 senaste åren har berott på budgetfrågor.

Ett nyckelord i överenskommelsen är att den ”partikonstellation” som är störst också ska få bestämma över budgeten. I just budgetfrågor så skärps då blockpolitiken. Det finns nu en skriftlig uppgörelse som förutsätter att det finns två ”partikonstellationer”. Alliansen och de tre rödgröna partierna.

Stefan Löfven kan vara nöjd med att han får fortsätta regera. Och Alliansen kan fortsätta att vara just en allians, utan att det äventyrar regeringsmakten.

Mer läsning

Annons