Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En grönsakshandlare

Annons

Jasmine-revolutionen i Tunisien välkomnades. Revolutionen i Egypten var oväntad – och möjligen lite svår att hantera för dem som sett Mubarak som en bundsförvant. Men till slut välkomnades även den.

Men revolterna sprids till fler länder. Dödsfall har rapporterats från Libyen, Bahrain och Jemen, i samband med att polis har slagit ner demonstrationer. Regeringen i Algeriet har sett sig tvingad att häva det 19 år gamla undantagstillståndet.

Det är en blandad samling länder, där människor nu kräver att få utöva demokratiska fri- och rättigheter. Bahrain är värd för amerikanska baser. Libyen är en i grunden västfientlig diktatur. Tänk tanken att människorna i Saudiarabien skulle börja kräva att få vara med och bestämma över hur det egna landet styrs. En på en gång riktigt reaktionär diktatur, där folk avrättas genom halshuggning, och ett land som fått köpa vapen för mångmiljardbelopp från USA.

Det finns säkert ett och annat utrikesdepartement i den demokratiska världen som helst skulle se att läget nu först får stabiliseras i Egypten och Tunisien. Att vi först ser en demokratisk och stabil utveckling där – därefter kan revolutionerna möjligen få rulla vidare.

Men människorna i Libyen, Bahrain, Jemen och Algeriet vill inte vänta. De vill ha sina rättigheter nu. De tar stora risker för att vinna sin rätt att yttra sig fritt och att få välja sina ledare. Att det leder till oro på någon råvarubörs någonstans i världen struntar de i. Det är den verklighet som EU och USA har att förhålla sig till.

USA:s förre president George W Bush invaderade Irak, avsatte Saddam Hussein och såg till att Irak gick i demokratisk riktning. Men priset blev högt. Inte bara alla offer för kriget. Irak blev också spelplats för terrornätverket al-Qaida.

George W Bush hoppades att det irakiska exemplet skulle få effekter i andra länder. Demokratin skulle sprida sig i Mellanöstern.

En grönsakshandlare i Tunisien satte i gång den våg som hittills har störtat två regeringar och tvingat en tredje att upphäva undantagstillståndet. Det var tydligen effektivare än en mäktig invasionsarmé.

Mer läsning

Annons