Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En halv miljon unga avgör

Annons

Sista orden är nu sagda i 2010 års valrörelse. I kväll står det klart vem och vilka som vunnit. Resultatet påverkas i högsta grad av en halv miljoner väljare som får rösta för första gången i valen till riksdagen, landstinget och kommunen.

Det går att vrida och vända på en mängd siffror. Gårdagens opinionsmätning från Sifo visade att det skiljer 266 000 röster mellan Alliansen och De rödgröna. Det innebär att att de socialdemokratiskt ledda utmanarna behöver hämta in 133 000 röster för att komma i kapp. Jämfört med de 7 miljoner svenskar som har rätt att rösta är det en bråkdel.

Antalet osäkra väljare är 700 000, enligt Sifo. De avvaktar med sitt val in i det sista, vilket är helt i sin ordning. En positiv tolkning är att dessa personer låter hela valrörelsen löpa till slut innan de bestämmer sig. Även om valrörelsen inte bjudit på några stora överraskningar så finns det ett värde i att få alla argumenten upprepade. Även små aha-upplevelserna kan vara värdefulla i det stora hela.

Det mindre positiva med dessa 700 000 osäkra är att en stor del väljer att inte välja. Det gagnar ingens sak. Ju fler som röstar, desto större legitimitet får valresultatet.

Valdeltagandet är högt i Sverige i en internationell jämförelse. Vi kan vara stolta över det. I förra valet 2006 ökade valdeltagandet efter många år av nedgång. Årets resultatet får visa om det var ett trendbrott eller inte. Förstagångsväljarna ökade också sitt engagemang 2006, med kvinnorna flera steg före männen.

Alla som röstar för första gången har alltså chans att skriva historia i dag, på många sätt. En halv miljon röster gör verkligen skillnad. Om rösten är blå, röd eller grön spelar en avgörande roll, men det viktigaste är trots allt att rösta. Förstagångsväljarna har ju allt att vinna, eftersom framtiden är längre för dem än för många andra.

Mer läsning

Annons