Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En hemlig partiledare?

Annons

Ett av Socialdemokraternas största partidistrikt, Göteborg, vägrar att berätta vilka meriter distriktet anser att en ny partiledare ska ha. Detta för att valberedningen ska få arbeta i lugn och ro, som det heter.

Vad blir nästa steg? Att välja en hemlig partiledare?

De flesta socialdemokratiska partidistrikt har gjort på ett annat sätt. Flera har publicerat kravlistan på sin respektive hemsida. Men att ett stort partidistrikt vill hemlighålla kraven, säger något om hur djup krisen är för Socialdemokraterna.

Det är nog inte så mycket ledarkrisen som är problemet. Självklart kommer Socialdemokraterna att kunna utse en erfaren och kompetent partiledare bland alla de personer som har erfarenhet av arbete i partiledningen, i riksdagen och i tidigare regeringar.

Det är snarare en identitetskris. Socialdemokraterna lider av skrämselhicka. Tänk om det inte längre är Socialdemokraterna som är landets största parti efter valet 2014.

Men slutenheten i Göteborgs partidistrikt är ändå svår att förstå. Social-demokraterna är ett medlemsparti. Medlemmarna accepterar inte vad som helst. Just i ett sådant parti måste öppenhet vara en väsentlig del av partikulturen. Göteborgs partidistrikt kan hemlighålla kravlistan på en ny partiledare för de enskilda medlemmarna.

Då har distriktsledningen ett demokratiskt problem. Hur kan ett folkrörelseparti hemlighålla en del av sin politik? Den dag de enskilda medlemmarna får tillgång till listan, blir den också offentlig. Det är oundvikligt.

Är Socialdemokraterna på väg att gå från att vara ett medlemsparti till att bli en kampanjorganisation inför valen? Kortsiktigt kan det vara bekvämt. Då hade Mona Sahlin sluppit ta med Vänsterpartiet i den rödgröna kartellen.

Men demokratin tjänar på medlemmar som lägger sig i. Gnälliga medlemmar. Protesterande medlemmar. Ur gnället och protesterna uppstår också konstruktiva samtal och nya politiska förslag. Medlemmarnas roll bör vara något mer än att kampanja för en politik som någon annan har beslutat om.

Mer läsning

Annons