Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En hjälte i Afghanistan

Annons

I tisdags sköts Khan Mohammad ihjäl utanför sitt hem. Han, rektorn för en flickskola utanför Kabul, hade hotats till livet vid flera tillfällen för sitt yrkesarbete. Khan Mohammad valde att fortsätta. Då gjorde talibanerna verklighet av sin hot.

Afghanistan är bokstavligen ett livsfarligt land för civila. Förra året dödades över obeväpnade 2 700 människor, majoriteten i attacker från talibanerna. En fjärdedel föll offer för våld från de utländska trupperna i landet.

Khan Mohammad symboliserar med sitt arbete ett stort framsteg som gjorts i Afghanistan – mot alla odds. Efter det att talibanerna störtades 2001 har flickor fått möjlighet till utbildning. Det året gick 5 000 flickor i skolan. Siffran hade år 2009 ökat till 2,4 miljoner. Det är ett lysande framsteg mitt i allt elände.

Men flickor och unga kvinnor i Afghanistan kan inte ta något för givet. En rapport från en rad biståndsorganisationer visar på stora hinder. Främst stoppar fattigdomen flickor från att gå i skolan. Familjerna väljer att låta flickorna stanna hemma och jobba, i jordbruket eller med att väva mattor. Det finns ett klart samband med det andra stora hindret: tvångsäktenskap för unga flickor. Som maka och mor har de ingen nytta av skolkunskaper, enligt traditionen.

Undervisning är en mänsklighet rättighet för flickor, och pojkar, lika mycket i Afghanistan som i Sverige, och en förutsättning för utveckling. Den afghanska regeringen har inlett ett nationell försoningsprocess och ska förhandla med motståndarna, talibanerna, för att minska våldet. Det finns en fruktan hos många att stopp för flickskolor kan bli en eftergift för att vinna ökad säkerhet.

Det vore en katastrof, för alla afghanska flickor och för Afghanistan. Khan Mohammad visar att att det finns afghaner som är beredda att dö för flickors rättigheter och landets bästa.

Mer läsning

Annons