Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En hjältes återkomst

Annons

I dag söndag ska hon hålla tal i den stängda partilokalen. Jag har så mycket att säga er, sa Aung San Suu Kyi när hon i går släpptes från en sju år lång husarrest.

Förra söndagen hölls val i Burma, det första på 20 år. Ett val som gav segern åt det parti som stöds av den sittande militärjuntan. Aung San Suu Kyis parti NLD vägrade att delta eftersom valet var odemokratiskt. Valresultatet har heller inte erkänts av omvärlden.

Det finns ett giltigt valresultatet, från 1990. Det var då NLD under ledning av Aung San Suu Kyi vann en jordskredsseger. Militären agerade snabbt och förpassade henne tillbaka till husarresten. Hon har tillbringat 15 av de senaste 21 åren inspärrad i sitt eget hus, förbjuden att tala.

Men nu kommer hon att tala, var så säkra. Det finns inte en general i världen som kan stoppa henne. Juntan kan alltid reagera som den tidigare gjort – att återigen fängsla henne i sitt eget hem. Men även Burmas generaler lär fråga sig till vilken nytta. De måste bittert inse att det är omöjligt att knäcka denna kvinna.

Omvärlden har satt tryck på Burma för att markera mot övergreppen mot burmesernas mänskliga rättigheter. EU har en rad sanktioner mot landet som begränsar handeln och som förbjuder regimtrogna burmeser inresa till EU-länder.

Nu när Aung San Suu Kyi och även hennes närmaste man inom partiet släppts fri kommer rapporterna från det isolerade Burma att fylla på den internationella nyhetsfloden. Det gäller att omvärlden visar åtminstone en bråkdel av det mod som Suu Kyi har och ökar pressen på Burma att ta steget mot demokrati för sina 50 miljoner invånare.

Aung San Suu Kyi vet vad hon vill. Hon har gjort omänskligt stora uppoffringar för sin politiska övertygelse. Burma och resten av världen har fått tillbaka en av sina stora hjältar.

Mer läsning

Annons