Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En juridisk snårskog

En 19-åring drunknade efter att ha varit på en krog i Örebro. Han var kraftigt berusad.

Annons

Ibland kommer det larmrapporter om den narkotikarelaterade dödligheten. Då talar vi om några hundra personer. Alkoholen dödar tusentals människor varje år. 19-åringen blev ytterligare ett tragiskt exempel.

Det hade varit möjligt för polisen – eller för vakterna på krogen – att omhänderta 19-åringen, enligt lagen om omhändertagande av berusade personer. Så här säger lagtexten: ”Den som anträffas så berusad av alkoholdrycker eller annat berusningsmedel att han inte kan ta hand om sig själv eller annars utgör en fara för sig själv eller för någon annan får omhändertas av en polisman.” Här handlar det alltså inte om att polisen ska bekämpa brott, utan om ”individens välfärd”.

Eftersom det ändå är ett frihetsberövande ska polisen se till att omhändertagandet inte orsakar större bekymmer för den enskilde än nödvändigt. Men om ett omhändertagande ska ske får polisen också använda våld. Så det är inte någon enkel uppgift att göra en bedömning av vad som ska göras här och nu. Dessutom måste den som ingriper räkna med att det kan bli bråk.

Trots denna juridiska snårskog sker omkring 60 000 omhändertaganden av berusade personer varje år. Personer som alltså inte i första hand är misstänkta för brott.

Medlet för att minska riskerna för tragiska dödsfall och fylleslagsmål är knappast att öka antalet omhändertaganden, utan snarare att försöka minska konsumtionen på krogarna. Det är också den väg som Polisen i Örebro och tillståndsmyndigheten på Örebro kommun tänker ta. Det handlar om att minska ”överserveringen”, alltså att personer som redan är märkbart berusade ändå får köpa ännu mer alkohol.

Och vi borde också ha en mer livlig diskussion om alkoholen. När Carl Bildt läste upp sin regeringsförklaring 1991 sade han att alkoholen är vårt största sociala problem. Det är sant även 2013. Men det sägs inte i regeringsförklaringen.

Mer läsning

Annons