Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En kvinna i spetsen för Alliansen 2018?

Annons

Det talas illa om blockpolitik i dessa dagar. Blockpolitiken beskrivs som icke önskvärd. Och Alliansen dödförklaras.

Det är inte första gången. Minns när Ingvar Carlsson återfick regeringsmakten efter valet 1994. Då sade han att blockpolitiken var död. Och nu skulle en ”socialdemokratisk samarbetsregering” tillträda. Sedan följde tolv år av just blockpolitik.

Men vad är det egentligen för fel med blockpolitik? Väljarna får tydliga alternativ. De vet i förväg ungefär vilka partier som kommer att ingå i en regering. De regeringsalternativen har också en politik som de har rimliga möjligheter att genomföra.

Vi vet att Stefan Löfven vill höja a-kassan, vilket för övrigt är bra. Vi vet att Socialdemokraterna vill ge kommunerna vetorätt mot friskolor. Vi vet att Socialdemokraterna vill höja arbetsgivaravgiften för ungdomar. Visserligen har det varit oklart vem Stefan Löfven skulle bilda regering med. Men riktningen har ändå varit något så när klar.

Vad hade alternativet varit. Finland har en politisk modell där alla (nåja, nästan alla) regerar med alla. Men då blir det politiska landskapet förvirrat.

Låt oss gå tillbaka något år. Då var det två av allianspartierna som såg ut att åka ur riksdagen, Centerpartiet och Kristdemokraterna. Och ja, då hade naturligtvis Alliansen också försvunnit. Men nu blev det inte så. Kristdemokraterna sitter fortfarande i riksdagen. Och Centerpartiet är det enda alliansparti som fått ökat väljarstöd.

Låt oss se fram emot valåret 2018. Då har Stefan Löfven regerat med ett skakigt parlamentariskt underlag. Kanske ett och annat ministeravhopp. Kanske en och annan kris som har krävt nattliga förhandlingar med Miljöpartiet.

På den andra sidan finns det då fyra partier som faktiskt har visat att de kan styra landet, utan några ministeravhopp och utan några akuta kriser. Och en del väljare kommer att vara besvikna på Stefan Löfvens regering. Hoppsan, finns det fortfarande vårdboenden som inte fungerar tillräckligt bra? Hoppsan, finns det fortfarande arbetslösa som anser att de åtgärder de råkar ut för är meningslösa?

Då är det bra om det finns tydliga politiska alternativ.

Sedan är det en annan sak att blocken måste prata med varandra. Det finns en rad exempel på blocköverskridande överenskommelser som gjorts under den gångna mandatperioden. Det har handlat om allt från pensioner till försvar och asylpolitik. Och sådana överenskommelser måste göras även den kommande mandatperioden.

Men blocken bör finnas kvar. Och Alliansen bör finnas kvar. Men den kommer inte att se ut som under den gångna mandatperioden.

Under våren tillträder till exempel en ny partiledare för Moderaterna. Ett av förhandstipsen är Anna Kinberg Batra. Då skulle Alliansen kunna gå till val med en kvinnlig statsministerkandidat år 2018. Det vore ingen dålig utgångspunkt.

Mer läsning

Annons