Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En lag för flickorna

Annons

Det rör få människor men är ändå så viktigt. Förslaget att kriminalisera tvångsäktenskap markerar att mänskliga rättigheter ska gälla alla i Sverige.

Äktenskap är ett avtal mellan två vuxna människor som båda gifter sig av fri vilja. Så ser verkligheten inte ut för alla, konstaterar regeringens utredare Göran Lambertz som i går la fram sina förslag att skärpa möjligheterna att straffa personer som tvingar andra att gifta sig.

Den som tvingar någon att gifta sig ska kunna straffas med upp till fyra års fängelse. Den som ”förmår” ett barn under 18 år att ingå äktenskap ska kunna få upp till två års fängelse. Det är hårda straff, men rimliga straff.

Lagskärpningen kommer främst att skydda kvinnor och flickor från andra kulturer än det svenska majoritetssamhället. Det handlar inte om att se ner på andra livsstilar än den svenska av i dag. Det handlar om allmängiltiga mänskliga rättigheter. Varje individ ska vara fri att bestämma över sitt liv.

Vi vet redan att det finns ett samband mellan tvångsäktenskap och hederskulturer. Äktenskapen kan där vara uppgörelser mellan familjer. För det mesta är enskilda unga kvinnornas ställning helt underordnad.

Den svenska lagen måste ställa upp och skydda denna sårbara minoritet. Kriminalisering är en sådan viktig markering. Det finns aldrig några giltiga ursäkter eller förmildrande omständigheter runt tvång. Det är alltid fel.

Utredningen föreslår också att möjligheten till dispenser för äktenskap mellan minderåriga tas bort. Det kan tyckas hårt, men är nödvändigt för att täppa igen ett kryphål.

Visst kommer det att finnas andra kryphål för de förslagna. Ingen myndighet kan ha insyn i allt som rör sig i familjerna. Men det är inget argument för att avstå.

Utredningen föreslår också att ett nationellt kompetensteam inrättas. Därifrån ska kunskap spridas till skolor, socialtjänst och andra samhällsfunktioner som finns närmare den vardag där flickorna som riskerar tvångsäktenskap lever. Den insatsen är lika viktig som lagen, för att förebygga och på sikt verka mot föråldrade tankemönster.

Förslagen är till för att skydda en svag grupp. Och markera det självklara, att bara lagliga äktenskap är giltiga i Sverige.

Mer läsning

Annons