Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En liten bortglömd detalj

Underhåll av hus måste bli en politisk fråga innan barn, personal och föräldrar klagar på att det stinker i förskolan.

Annons

Varför engagerar sig människor i politiken? Jo, för att de vill göra nya saker i kommunen. De vill att skolorna ska bli bättre. De vill inviga nya förskolor. De vill bygga nya cykelbanor. De vill visa för kommunens invånare att deras skattepengar går till bra saker som gör vardagen enklare.

Men så finns det en liten detalj som lätt glöms bort. När du byggt en förskola, måste den underhållas. Uttjänt material måste bytas ut. Gamla rör måste ersättas med nya. Det system för ventilation och uppvärmning som var toppmodernt när förskolan byggdes är hopplöst föråldrat ett par årtionden senare.

Fast när hörde du att underhållet av gamla förskolor var en valfråga senast?

Nu måste förskolan Bollen i Brickebacken rivas. Ytterligare en rad förskolor måste genomgå omfattande renoveringar. En av dem som granskat förskolornas skick säger att han aldrig sett att en huvudman satsat så lite pengar på underhåll (se sidorna 4-5 i dagens NA).

En politiker som vill öka anslagen till underhåll av fastigheter, får räkna med mothugg i stil med ”du vill satsa på betong, vi vill satsa på människor”.

Men så småningom kommer verkligheten i kapp, som när personalen börjar märka att det luktar konstigt på dagis. Och den som borde ställas till svars för stanken kanske har lämnat politiken sedan länge. Det dröjer flera år innan ett eftersatt underhåll börjar märkas ute i verksamheten.

Så fundera över det i valrörelsen 2018. När du träffar en politisk företrädare ska du kanske inte bara fråga efter sådant som verkar trevligt de närmaste tre-fyra åren. Du kanske också ska ställa frågor om politikern har tänkt på hur han eller hon ska verka för att det inte stinker på dagiset om tio år.

Vi kan inte lägga hela ansvaret på politikerna. Även vi som väljare har ett ansvar. De frågor vi ställer påverkar politiken.

Mer läsning

Annons