Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En mardröm för S

Den förre finansministern Pär Nuder hoppar av från ett seminarium, arrangerat av Socialdemokraternas kriskommission. Detta tolkas som att han nog vill bli partiledare, eftersom en partiledarkandidat i Socialdemokraterna förväntas ligga lågt.

Annons

Valet av partiledare ser ut att bli något av en mardrömshistoria för Socialdemokraterna. Processen är sluten. Vi kan gissa oss till vilka som vill bli partiledare. Vi kan gissa oss till att det kanske blir Sven Erik Österberg som till slut blir vald – som en tillfällig kompromisskandidat. Men vi vet inte.

Det finns än så länge inte en enda person som säger att han eller hon vill bli Socialdemokraternas partiledare – och som i så fall skulle kunna ge en programförklaring för partiledarskapet. Den som framför allt har pekat ut en riktning inför framtiden – med visioner om politikens innehåll – är den avgående partiledaren Mona Sahlin.

Och nu har det gått så långt att ett återbud till en konferens sätter fart på spekulationerna om att Pår Nuder nog vill bli partiledare.

Det var ungefär så här det gick till när ledarna i Sovjet-unionen framträdde offentligt. Världens kremlologer funderade över varför partitopparna stod i en viss ordning eller varför den ena eller den andra potentaten inte deltog i en konferens.

Vi ska inte dra jämförelsen för långt. De svenska socialdemokraterna kan naturligtvis inte jämställas med det sovjetiska kommunistpartiet. Men rädslan för att öppet ställa upp som partiledarkandidat, traditionen att enskilda personer inte ska framhäva sig själva, är skadlig för socialdemokratin.

Socialdemokrater kan käfta emot sin partiledning. Det har inte minst Mona Sahlin fått erfara. Det är desto mer förvånande att medlemmarna accepterar den slutna process som nu pågår.

Vid en kongress i slutet av mars ska Socialdemokraterna få en ny partiledare. Kommer medlemmarna i Örebro, Lindesberg, Kopparberg och Askersund att känna att de varit med i processen? Just nu vet de inte inte ens vilka kandidater de har att välja mellan.

Mer läsning

Annons