Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En moderat lärdom för alla partier

I dag ska Moderaterna i Stockholm göra ett nytt försök att fastställa en riksdagslista. Det går nog vägen den här gången.

Annons

Men visst har den interna valfuskskandalen skadat både Moderaterna och det politiska systemet. Personer har gått med i Moderaterna, men någon annan har betalat medlemsavgiften. Det i sin tur kan ha påverkat resultatet av provvalet.

Av de nyrekryterade medlemmar som intervjuats av en revisionsbyrå svarade tio att de inte anser sig vara medlemmar i Moderaterna, vilket naturligtvis är en smula anmärkningsvärt.

En gång var partierna stora folkrörelser. Medlemmarna betydde något. Efter troget arbete för den lokala partiorganisationen kunde medlemmen bli nominerad till en plats som ersättare i en nämnd eller styrelse. Men vägen var lång mellan det första politiska uppdraget och en åtråvärd post som kommunalråd eller riksdagsledamot.

Antalet medlemmar i partierna sjunker. Ekonomiskt är partiorganisationerna mer eller mindre oberoende av sina medlemmar. Pengarna kommer via statliga och kommunala anslag som delas ut på grundval av valresultatet. Fördelen är att det inte går att fiffla till sig mer bidrag. Nackdelen är att de vanliga medlemmarnas inflytande minskar. En organisation som finansieras av sina medlemmar blir mer lyhörd för gräsrötterna.

Med färre medlemmar finns det inte längre så många ”trogna” partiarbetare att rekrytera bland. Genom provvalen öppnas möjligheter för fler att hamna på valbar plats. En relativt nyrekryterad medlem kan få betydelsefulla förtroendeposter. Det finns ingen anledning att beklaga det. Det gamla systemet var för stelt. Men det är uppenbart att partierna måste hålla koll på hur provvalen sköts. Och det är faktiskt inte självklart att provvalens resultat också ska slå igenom när listorna fastställs.

Moderaternas politiska motståndare gnuggar säkert händerna av förtjusning. Men Socialdemokraternas ungdomsförbund drabbades för några år sedan av en skandal, där medlemssiffrorna hade trissats upp. För att bara nämna ett exempel.

Det är snarare så att alla partier bör dra lärdom av det som hänt inom Moderaterna i Stockholm. En mer utåtriktad rekrytering av förtroendevalda och en större öppenhet i nomineringsprocessen behövs.

Men då krävs också att medlemmarna får klart för sig att det inte är okej att göra vad som helst – ens för den goda sakens skull.

Mer läsning

Annons