Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En mörk kraft i Malmö

Annons

Polisen i Malmö utreder nu 15 fall där personer med invandrarbakgrund blivit beskjutna. Än så länge finns ingen förklaring till brotten. Inget av offren var känt av polisen tidigare.

Polisen vet inte vem eller vilka som ligger bakom brotten men tillvägagångssättet är lika. I tisdags sköts en 28-årig man i ryggen när han stod och väntade på bussen på kvällen. Polisen tror att skytten smugit upp bakifrån i mörkret och avlossat skotten från en buske.

Det ligger nära till hands att jämföra med den så kallade Lasermannen som i början av 90-talet attackerade män med invandrarbakgrund i Stockholmsområdet. Ett av elva offer dog av skadorna. Lasermannen, John Ausonius, greps och dömdes till livstids fängelse. Han uppgav att motivet var hat mot invandrare och att han valde sina offer slumpmässigt.

Ingen vet ännu om en ny ensam, hatfylld man härjar i Malmö. Polisen där går ut och uppmanar allmänheten att vara extra uppmärksam. Här finns en parallell till den senaste tiden i Örebro då polisen riktat varningar till kvinnor att röra sig på stan efter de upprepade våldtäkterna.

Varningarna ligger nära till hands och är motiverade i en akut situation även om de självklart begränsar livet för många. I Örebro handlade det om kvinnor, i Malmö om invandrare.

Polisen i Skåne efterlyser nu skärpta straff för vapenbrott. Attentaten är enbart en del av alla skottlossningar. De flesta beskjutningar i Malmö är uppgörelser mellan kriminella och antalet fall har ökat med åren. Polisen hävdar att dagens lagstiftning medför att gripna personer med vapen kan släppas fria nästan direkt.

Den svenska vapenlagstiftningen står sig väl i internationell jämförelse enligt Rikspolisstyrelsens tidigare bedömning. En översyn är på gång där bland annat straffskalorna för olagligt vapeninnehav ska ses över. I går var justitieminister Beatrice Ask försiktig i sina kommentarer och menade att frågan är komplex.

Lagen är ett sätt att motarbeta dödligt våld med skjutvapen. Men grundläggande. I Finland skärper man nu lagstiftningen, en dyrköpt läxa efter skolmassakrerna. Blanda annat ska miniåldern för vapeninnehav höjas från 15 till 20 år. På så vis ska Finland sluta vara en av de mest vapentäta länderna i världen. I Sverige måste vi gå en annan väg.

Mer läsning

Annons