Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En obehaglig sanning

Annons

Tillverkar man vapen måste man också sälja vapen. Gårdagens avslöjande om svenska affärsförbindelser med diktaturen Saudiarabien visar med tydlighet detta samband.

Det utbröt kalabalik i går när Sveriges Radios Ekoredaktion gick ut med sin välgrundade berättelse om hur den svenska myndigheten FOI legat bakom kreativa affärsupplägg för att kunna sälja in en svensk missilfabrik i Saudiarabien.

Avslöjandet har flera dimensioner. En är att den öppna debatten i Sverige är beroende av att människor med hemlig information är beredda att gå till massmedia när det tycker att något är fel. Vi ska vara tacksamma för deras modiga val.

En annan notering är att personer med makt som avslöjas väljer att ljuga rakt ut. Det är som om det där med krishanteringen och den bekväma frasen ”inga kommentarer” försvinner i ett svart hål i hjärnan när de ansvariga konfronteras med obehagliga sanningar. Tokstressen tar över helt.

Den svenska affärsuppgörelse med Saudiarabien fick genast fart på mängder av politiker och ett allmänt alla-skyller-på-alla bröt ut. En del pekade ut den socialdemokratiska regeringen som 2005 ingick det grundläggande avtalet med Saudiarabien, och en del pekade på den nuvarande regeringen som valde att förlänga överenskommelsen 2010.

Sverige är ett litet land med en förhållandevis stor vapenindustri, utvecklad i skydd av det kalla kriget. Sverige är en attraktiv säljare på den internationella marknaden eftersom vi inte ställer krav på köparna att inordna sig i vår allmänna utrikespolitik. Sverige har också rykte om sig att hålla ingångna avtal. En idealisk handelspartner med andra ord.

Vi får inte låta oss förblindas av denna förträfflighet. Det är inte försvarbart att sälja vapen till en diktatur som Saudiarabien, ett land utan grundläggande rättigheter för medborgarna och ett land som ställde upp med sin stridsmakt för att kväsa ett folkligt uppror i grannlandet Bahrain.

Affärerna med Saudiarabien är med stor sannolikhet inget flagrant brott mot de nuvarande svenska vapenexportlagarna. Alltså är det fel på lagarna. Det finns redan ett riksdagsbeslut på en omprövning, som regeringen nu måste skynda på. Om Sverige ska fortsätta tillverka vapen.

Mer läsning

Annons