Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En omväg – via Finland

Sveriges militära alliansfrihet är på väg att upphävas. Men vi går inte direkt till Nato, utan tar omvägen via Finland.

Annons

Det är inget nytt att Sverige samarbetar med Finland om försvaret. Men nu tar samarbetet ytterligare ett steg. Det talas om en gemensam marin styrka. Det ska skapas ett ramverk för en gemensam svensk-finsk armébrigad. De båda ländernas flygvapen ska forma en ”delvis integrerad” styrka. När Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist får frågor om Putin kan ha några synpunkter på detta, så svarar han sturskt att ”i så fall är det deras problem”. Bra, det är ungefär den tonen vi ska hålla. Och om Ryssland har synpunkter på vilka länder det svenska försvaret övar med så ska regeringen svara att vi övar med de länder som den svenska regeringen finner lämpliga. Punkt.

Om Finland och Sverige bygger upp gemensamma styrkor och köper gemensam försvarsmateriel, ja då måste de båda länderna agera gemensamt om det värsta skulle inträffa. Sverige kan liksom inte säga till sitt östra grannland att ”tyvärr, ni får inte använda den utrustning som vi köpt gemensamt”.

Sverige och Finland är två militärt alliansfria länder. Och nu är det två alliansfria länder som steg för steg integreras med varandra militärt. Visserligen utan att skriva in någon ömsesidig förpliktelse att försvara varandra, men integrationen skapar i sig ett nytt säkerhetspolitiskt läge. Det blir alltmer otänkbart att Sverige och Finland skulle förhålla sig neutrala till ett krigsläge som berör det ena av de båda länderna.

Sverige har dessutom redan lovat andra EU-länder och andra nordiska länder att ställa upp om de skulle utsättas för angrepp.

Läget är alltså följande: Sverige är militärt alliansfritt. Men vi lovar att försvara andra EU-länder och andra nordiska länder. Och vi skapar steg för steg ett så pass nära samarbete med Finland att det i praktiken blir något som liknar en militärallians. Och så småningom kommer någon att säga att ”det är lika bra att vi går med i Nato”.

Mer läsning

Annons