Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En ordblind byråkrati

Synnerligt är ett vackert svenskt adjektiv. Trots sin mjuka ordmelodi är det ett förstärkningsord.

Annons

Substantivet skäl blir så mycket starkare med synnerliga som förled. Men ibland räcker det inte långt.

En 40-årig dödssjuk kvinna ville avsluta sitt pensionskonto för att använda pengarna till en semesterresa med familjen, man och två. Banken gav klartecken att ta ut 23 000 kronor. Men sedan tog det stopp. Skatteverket nekar uttaget med hänvisning till att det ”inte föreligger några synnerliga skäl” till dispens från inkomstskattelagen.

Förvaltningsdomstolen dömde till kvinnans fördel med motivet att det ”närmast skulle framstå som stötande” att inte betala ut pengarna i förtid. Skatteverket överklagade. Kammarrätten gav kvinnan rätt igen. Nu avvaktar Skatteverket till måndag för att fatta beslut om att överklaga till högsta instans, Regeringsrätten.

Enligt Skatteverket så har praxis för dispenser varit väldigt restriktiv, skriver Svenska Dagbladet. Syftet med kontot är ju att spara på lång sikt, till pensionen.

Synnerliga skäl. Den formuleringen är den juridiska uppmaningen att göra bedömningar av det enskilda fallet, med allt vad det innebär av särskilda omständigheter. Lagar måste vara allmänt formulerade men ska kunna prövas mot alla människor och alla människors handlingar.

I detta fall har ansvariga på myndigheten Skatteverket visat prov på ordblind nit. Synnerliga skäl verkar ha mist all sin mänskliga koppling i den strikta byråkratin. Det säger sig självt att dispenser ska medges med måtta. Men det måste också vara måtta på tjockskalligheten hos Skatteverket.

På måndag kommer alltså besked om ärendet ska vidare till Regeringsrätten. Skatteverket är i sin fulla rätt att göra så. Men förmodligen kommer myndigheten att visa ett mer mänskligt ansikte. Och ingen kommer att beskylla de ansvariga för att slarva med pensionspengarna för det.

Mer läsning

Annons