Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

 En ostskidbacke i Nora kommun

Annons
Skäl för skilsmässa? Om den ena parten i ett äktenskap kräver skilsmässa för att det har blivit en skidbacke i osten, är det troligt att maken/makan tröttnar. Exakt det har hänt i Nora kommun. Arkivbild: Leif R Jansson/Scanpix

Norapartiet agerar som en arg terrier. Och nu har samarbetet mellan allianspartierna och Norapartiet spruckit.

I kväll sammanträder kommunfullmäktige. En av punkterna på dagordningen är att fastställa skattesatsen för Nora kommun. Men de senaste dagarna har det rått en politisk röra i kommunen, som gör att det har varit svårt att fastställa vem som egentligen ska styra.

Den 24 november skickade Norapartiets Christer Stromberg ett mejl till de andra partierna i den grupp av samverkanspartier som hittills styrt. Där ställdes kravet att Nora skulle lämna samarbetet inom Bergslagens miljö- och byggförvaltning senast den 31 december i år. Exakt så här står det i mejlet: ”Norapartiets medverkan i ett organiserat samarbete är, om förslaget inte i förväg väcker majoritetsgehör, i annat fall definitivt över.”

Om Norapartiet inte fick som det ville, skulle partiet avstå från att rösta för den budget som samverkanspartierna hade kommit överens om. Norapartiet var alltså berett att äventyra hela budgeten.

Det finns likheter mellan en förhandling på ett EU-toppmöte, politiken i Nora kommun och ett äktenskap. Att ställa ultimatum är sällan en bra utgångspunkt.

Visst kan Sveriges statsminister någon gång säga till de andra EU-länderna att den svenska regeringen blockerar ett beslut, om den inte får igenom en eller annan formulering på ett möte. Men då har han också förbrukat allt sitt krut. Och sedan kommer de andra länderna blänga snett på Sverige under en period, vilket knappast är en bra förutsättning för att verka för Sveriges intressen. För ett litet land som Sverige fungerar ultimatum dåligt. Däremot kan det fungera att försiktigtvis antyda att det blir svårt för Sverige att gå med på något. Med andra ord: ett ultimatum som ligger där och lurar i bakgrunden, men som aldrig uttalas. Och framför allt: de sakliga argumenten måste väga betydligt tyngre än eventuella hot om att rösta nej. Det gäller också att vara lyhörd för andras behov.

Norapartiet har fem mandat i kommunfullmäktige. Partiet fick 13,6 procent av rösterna. Ett parti av den storleksordningen kan få inflytande genom att övertyga, inte genom att ställa ultimatum. Kravet på att avveckla samarbetet med Bergslagens miljö- och byggnämnd är dessutom orealistiskt.

På mindre än en månad skulle alltså Nora kommun organisera en miljö- och byggförvaltning som kan ta över de uppgifter som de fyra kommunerna i norra länsdelen i dag gör gemensamt. Kravet från Norapartiet var inte att samarbetet skulle avbrytas på sikt eller nästa år, utan den 31 december 2011.

Norapartiets medlemmar har naturligtvis all rätt att formulera sina krav själva. Men är verkligen det högsta politiska målet att avveckla samarbetet med Berglsagens miljö- och byggförvaltning?

Det känns lite som ett äktenskap där den ena partnern kräver skilsmässa för det har blivit en skidbacke i osten. Det är troligt att maken/makan förr eller senare tröttnar. Det är precis det som har hänt i Nora.

Mer läsning

Annons