Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En ovanligt dyr önskelista

Annons

Det skulle bli en skattechock om Feministiskt initiativ fick igenom sina förslag i riksdagen. Men samtidigt: Om FI skulle komma in i riksdagen skulle partiet närma sig mitten.

Feministiskt initiativ har blivit en uppstickare både inför valet till EU-parlamentet och i valet till riksdagen. Och då blir det genast mer intressant att också granska partiets politik. Expressen bad ekonomen Stefan Fölster att räkna på det. Till att börja med skulle de offentliga utgifterna behöva dras ner med så där en 252 miljarder kronor, om FI fick igenom kravet på sex timmars arbetsdag. Den förre LO-ekonomen Dan Andersson konstaterade en gång att det är mer modernt att kräva mer makt åt kungen än att kräva sex timmars arbetsdag.

Lägg därtill utgifter som gratis förskola, gratis kollektivtrafik, med mera. Det skulle bli något för finansdepartementets ekonomer att grubbla på, om Feministiskt initiativ skulle dras in i budgetprocessen.

Samtidigt måste vi konstatera: FI är ett parti som inte sitter i riksdagen. Partiets förslag är snarare en önskelista än en reell politik. Skulle FI komma in i riksdagen, skulle partiets riksdagsledamöter genast konfronteras med den hårda verkligheten och tvingas ta ett par steg mot mitten – bli lite mer realistiska.

Däremot är det intressant att FI har en så tydlig vänsterprofil, om vi tittar på de förslag som handlar om offentliga utgifter. Det parti som har anledning att frukta Feministiskt initiativ är alltså Vänsterpartiet, Gudrun Schymans gamla parti.

Trots massmedial uppmärksamhet och höga förväntningar kom FI inte in i riksdagen i samband med att partiet bildades. Partiledningen kör nu med folkrörelsespåret i stället för det mediala spåret. Det handlar om att samla människor och diskutera politik. Vi kan ha synpunkter på den politik som Feministiskt initiativ bedriver. Men det är glädjande att det traditionella folkrörelsearbetet lönar sig.

Mer läsning

Annons