Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En pinsam rysk teater

Det lät riktigt skrämmande på torsdag förmiddag. Det talades om en rysk invasion av Ukraina.

Annons

Men någon fullskalig invasion handlade det inte om. Enligt uppgifter från Nato finns det 1 000 ryska soldater i Ukraina. Men visst, i någon strikt mening är även 1 000 ryska soldater ett olagligt intrång i ett annat land. Den proryske ledaren Alexander Zakharchenko i Donetsk talar om att det finns 3 000 ryska ”frivilliga” i ”Folkrepubliken Donetsk”.

Men ”Folkrepubliken Donetsk” är inte mer självständig från Ryssland än de ”folkrepubliker” som utropades i Östeuropa efter andra världskriget. Fram till för ett par veckor sedan var det en ryss som var premiärminister för ”Folkrepubliken Donetsk”. För att undvika pinsamheter byttes premiärministern tidigare den här månaden. Alexander Zakharchenko, som faktiskt är från Ukraina, blev premiärminister.

Men det är en teater som är ungefär lika pinsam som när Sovjet hävdade att dess trupper invaderade Tjeckoslovakien 1968 på begäran av personer i den tjeckiska statsledningen. Vladimir Putin knyter an till traditioner från Josef Stalin och Leonid Brezjnev. Ryssland vill skapa ett nätverk av lojala stater kring Ryssland, på samma sätt som Stalin skapade ett nätverk av kommunistiska lydstater i Öst- och Centraleuropa.

Ett demokratiskt Ukraina som är med i EU och Nato utgör i sig inte något hot mot Ryssland. Snarare tvärtom. Ett Ukraina med en växande ekonomi och en blomstrande handel skulle ge exportmöjligheter även för annat än rysk gas.

Däremot skulle en fungerande demokrati i Ukraina kunna utgöra ett hot mot Putins maktställning. Minns hur det gick när regimerna i Östeuropa föll som ett korthus. Först hölls val i Polen. Sedan öppnades Berlinmuren. Därefter föll den ena regimen efter den andra. Även regimen i Rumänien föll samman, trots att den inte vilade direkt på ryska bajonetter. Även den kommunistiska regimen i Albanien föll samman, trots att den redan på 60-talet bröt med Sovjetunionen. Till slut upplöstes även Sovjetunionen.

Mer läsning

Annons