Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En prinsessas födelse

Annons

En flicka föddes tidigt i går morse i Stockholm. Ett av drygt 300 barn som i snitt kommer till världen varje dag i Sverige. Vi kan alla hoppas på det bästa för henne. Och att hon inte tvingas bli drottning.

I dag kommer överhovmästarinnan att visa upp underverket för tre farbröder, statsministern, talmannen och riksmarskalken. Den lillas morfar, som säkert är så där rusigt glad över sitt första barnbarn som morfäder brukar vara, ska offentliggöra hennes namn.

Kronprinsessparets dotter föds in i ett redan utstakat liv, ett liv som andra har bestämt över långt innan hon ens var påtänkt. Ett sådant arrangemang är helt oacceptabelt att tänka sig för andra barn. Familjeförhållanden spelar givetvis stor roll för alla barn, men att så totalt sätta gränserna för ett barn hör inte hemma i ett modernt samhälle. Det finns något som heter frihet.

Alla barn är lika mycket värda. Den nya prinsessan ska ha samma chans att skapa sig ett eget liv som Nova, född på samma dag i Örebro.

Monarkin är en gyllene bur för den kungliga familjen. Det är faktiskt orättvist mot dem. Monarkin är Sveriges statsskick. Svenskarna har en kung eller drottning som statschef, medan andra länder har folkvalda politiker enligt demokratins spelregler.

Visst finns de politiska krafter som verkar för att avskaffa monarkin som statsskick. Men mest hörs tystnaden. Monarkins vara eller inte vara är en ickefråga. Det finns reson i det, eftersom politik som rör jobben, vården, skolan och omsorgen verkligen spelar roll för oss som medborgare. Det kungliga är mest som en irriterande mygga.

Prinsessans födelsedag var inte direkt rätt tillfälle att gå till attack mot vårt nuvarande styrelseskick. Till och med Västerpartiets Jonas Sjöstedt höll sig till etiketten och framförde sina varma gratulationer. Att komma med kritik en sådan dag hade varit som att säga att man inte tycker om barn och familjelycka.

Medlemmarna i Republikanska föreningen räknar med att utvecklingen går deras väg och att det kommer att finnas en majoritet svenskar mot monarkin år 2024.

Det kan vi inte veta säkert. Däremot vore frågan lämpad för en folkomröstning med ett enkelt ja eller nej. Då skulle monarkin äntligen vara i takt med tiden.

Mer läsning

Annons