Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En prinsessas privatliv

Annons

Välkommen till världen Estelle. Om du vill vara med på bild eller inte bestämmer inte du. Men det här är bara början.

När du tar dina första steg på dagis kommer du att bli fotograferad. Din första skolavslutning kommer att dokumenteras och pryda tidningars förstasidor. Sådant står du nog ut med.

Men vänta bara tills du börjar intressera dig för kärleksrelationer. Då kommer publiciteten att bli mer hänsynslös. Förhoppningsvis kan du då få rådgivning – och i bästa fall tröst – av din moster, prinsessan Madeleine. Hon åkte till USA för att fly bort från uppmärksamheten. Vi kunde se suddiga bilder på hur hon gick ombord på planet.

Det blir sannolikt värre för dig, Estelle. När du är så där 18, 25 eller 29 år kommer tekniken att ha utvecklats. Det blir lättare att ta skarpa bilder. Den tid då medier var beroende av smygfotograferande proffs för att komma över känsliga bilder är för alltid borta. Kamerorna finns i varenda mobil. Och de blir bättre och bättre. Om du inte låser in dig i ett slutet rum, kommer det alltid att finnas någon i närheten som är beredd att sälja en bra bild till högstbjudande.

Kommer du att längta efter republik i sådana stunder? Jo, det finns goda skäl att införa republik. Men det hjälper inte mot närgången bevakning av ditt privatliv.

Du är född som prinsessa – och kommer att bli betraktad som prinsessa. En prinsessas högst privata relationer betraktas som något som är av allmänt intresse av medier som till varje pris vill sälja.

Å ena sidan är du prinsessa – upphöjd över oss andra. Å andra sidan har du att tampas med ganska vanliga problem. Säg den som inte har varit med om smärtsamma privata relationer? Kanske är det just därför det är så säljbart.

”Nej, jag tror att prinsessan Estelle har goda förutsättningar till att få växa upp under så rimliga omständigheter som det nu kan bli när man – utan egen förskyllan – tvingas till att bli statschef”, skriver Expressens Thomas Mattsson. Vi får väl se ...

Mer läsning

Annons