Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En risk för pensionärerna

Socialdemokraterna vill sänka skatter med minst 7,5 miljarder kronor.

Annons

På torsdagen talade Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven för socialdemokratiska ombudsmän från hela landet. Det är sju månader kvar till riksdagsvalet.

Och vi kan få en viss vägledning av socialdemokratisk politik genom att exempelvis titta på partiets budgetförslag. Men Stefan Löfvens tal kan ge en viss förvirring. Det är nog med skattesänkningar, sade Stefan Löfven. Men lite senare i talet sade han så här:

– Pensioner och lön ska beskattas lika. Vi får ta det i etapper.

Och samma linje framför Thomas Eneroth som är gruppledare för Socialdemokraterna i socialförsäkringsutskottet, i en debattartikel i Aftonbladet i januari.

Någon skattehöjning för löntagare är inte aktuell. De fem jobbskatteavdragen ligger fast, även om Stefan Löfven blir statsminister efter valet i september. Så det som återstår är att steg för steg sänka skatten för pensionärer, till samma nivå som för löntagare. Det skulle kosta mellan 7,5 och 11 miljarder kronor. Hela denna sänkning kommer inte under nästa mandatperiod. ”Vi får ta det i etapper”, sade Stefan Löfven. Steg för steg kommer skatten på pensioner att sänkas. Sannolikt måste ett par steg tas under nästa mandastperiod om löftet ska framstå som trovärdigt.

Men det är en skattesänkning som kan slå tillbaka – inte minst på pensionärer. Tanken med jobbskatteavdraget är att gynna just arbete, vilket i sin tur har betydelse för den ekonomiska tillväxten.

Vi beskattar alkohol för att hålla ner konsumtionen. Och när vi sänker skatten på arbete blir det mer attraktivt att arbeta. Det finns inget som gynnar pensionärer bättre än en växande ekonomi. Sveriges tillväxt står sig väl, jämfört med andra europeiska länder. Och kom ihåg att pensionärerna har fått sänkt skatt flera gånger sedan regeringen tillträdde för snart åtta år sedan – inte höjd.

Ju bättre tillväxt, desto mindre risk för att den så kallade pensionsbromsen slår till. Det, om något, ligger i pensionärernas intresse.

Mer läsning

Annons