Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En rörig förvaltning

Två personer på Örebro kommuns fastighetsförvaltning har polisanmälts för mutbrott. Om de är skyldiga eller inte är en öppen fråga.

Annons

Det blir en sak för polis och åklagare att reda ut. Det kan också handla om oförsiktighet och dåligt omdöme.

Men vad vi vet säkert är att det råder en oacceptabel röra på kommunens fastighetskontor.

Företag som inte har några ramavtal med kommunen anlitas ändå. Det kan komma en faktura, trots att det inte finns någon formell beställning. Därmed blir det också svårt att kontrollera verksamheten.

Ännu en gång är det viktigt att framhålla: Vi vet inte om något brott har begåtts. Men en sådan rörig miljö är perfekt för den som vill ”tjäna lite extra”, på skattebetalarnas bekostnad.

Dessutom finns en avsevärd risk att verksamheten blir onödigt dyr, att fel saker görs vid fel tillfällen och inte minst: att den politiska ledningen förlorar kontrollen på vad som görs, att den inte kan svara upp mot väljarnas förtroende.

Röran har inte uppstått plötsligt. Det har varit en låt gå-mentalitet vid en tung kommunal förvaltning.

En omfattande revision skulle leda till att vi får reda på fler detaljer om vad som har gått fel. Det kan vara ett första steg mot att rätta till missförhållandena. Det är svårt att förstå varför inte en sådan revision inleddes redan i somras – eller ännu tidigare.

Dyrt? Javisst. Krångligt? Utan tvekan. Men vad är alternativet?

Nu kan knappast fastighetsnämnden besluta något annat än att genomföra en omfattande revision. Bättre sent än aldrig, i och för sig.

En annan lärdom: De förtroendevalda i en politisk nämnd ska vara makthavare över tjänstemännen, även i en nämnd som har en teknisk och till synes opolitisk inriktning. De ska lägga sig i. De ska ställa kritiska frågor – även om detaljer. Och de ska inte alltid nöja sig med ”lugnande besked”.

Sådant kan göra att mötena blir längre. Men hellre det än fakturor som saknar beställningar eller underlag. Och på sikt är det faktiskt bra även för samarbetet mellan tjänstemän och politiker.

Mer läsning

Annons