Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En rysk demokratur

Annons

Rysslands premiärminister Vladimir Putin och statsminister Fredrik Reinfeldt höll en gemensam presskonferens på onsdagen. Det sades ingenting om ryska journalister som har mördats. Ingenting om offren för den ryska krigföringen i Tjetjenien. Fredrik Reinfeldt gjorde en artig och lågmäld markering att mänskliga rättigheter och en fungerande rättsstat är nödvändiga förutsättningar för att Rysslands modernisering ska bli framgångsrik.

Ryssland är en demokratur – en blandning av demokrati och diktatur. Visserligen kan du svära över Putin på krogen utan att bli torterad. Visserligen hålls det val. Men oppositionen har i praktiken små möjligheter att verka. De som utgör ett verkligt hot mot den ryska regimen lever påtagligt farligt. En stat med ett demokratiskt ramverk, men där makten har satt en stor del av de demokratiska spelreglerna ur spel.

Skillnaderna märktes på presskonferensen. En av de ryska journalisterna höll ett kort politiskt tal innan han ställde sin fråga – den handlade om visumfrihet mellan Sverige och Ryssland. Han lät som en rysk regeringstalesman.

Den svenska regeringen borde skruva upp tonläget när det gäller mänskliga rättigheter i Ryssland. Det fungerar inte att mumla lite formellt och artigt.

Men samtidigt är det väsentligt att vi samarbetar med Ryssland: att handeln utvecklas, att svenska företag investerar i Ryssland, att ryska turister får möjlighet att komma till Sverige – och tvärt om. Ryssland har infört visumfrihet för svenska turister som vistas i mindre än 72 timmar i landet. Men ryska turister som vill resa till Sverige måste först åka till en svensk beskickning och ordna visum. Det är EU som bestämmer över Sveriges visumpolitik, så det kan nog dröja ett tag innan ryska turister kan resa till Sverige utan visum.

Öppenhet har visat sig vara ett effektivt redskap i kampen för demokratiska fri- och rättigheter. Ryska företag som vill handla med utlandet behöver tillgång till internet. Handel leder till människor möts. Så i grunden är det bra att handeln mellan Ryssland och Sverige har sexdubblats de senaste tio åren.

Putin framförde en storslagen vision: Ett ekonomiskt samarbete som skulle sträcka sig från Lissabon till Fjärran östern. Gärna det. Men då krävs att Ryssland omvandlas från en korrupt demokratur till att bli en fungerande rättsstat.

Mer läsning

Annons