Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En sådan god historia

Beslutet är historiskt. Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén utdelade snabbt ett ”A” till skolpolitiker från både Alliansen och Socialdemokraterna när de på lördagen kom överens om hur de nya betygen ska utformas.

Annons

”A” är det högsta betyget i den nya femgradiga betygsskalan. Om alla parter är lika förbehållslöst positiva till lördagens uppgörelse återstår att se. Stridsfrågan har gällt om alla fem stegen i skalan ska ha nationella kriterier eller om de två mellanstegen B och D ska lämnas fria föra de enskilda lärarnas bedömning. S har hävdat kriterier för alla stegen, medan Alliansens linje varit det som nu är en del av kompromissen.

Utan denna uppgörelse hade regeringen förlorat omröstningen i riksdagen eftersom Sverigedemokraterna skulle röstat med Socialdemokraterna; ett högst oönskat stöd för S:s del.

Sverigedemokraterna har, ofrivilligt, spelat en mycket positiv roll som katalysator och fredsmäklare i en av landets stora framtidsfrågor, skolpolitiken. SD:s blotta närvaro tvingade Socialdemokraterna att göra upp med Alliansen. Det tjänar främst landets alla elever och lärare på.

Betygen är viktiga. Det är också viktigt med lättfattliga kriterier. Lärarnas makt över eleverna är stor och betygen betyder mycket. Men det finns mycket annat i skolan som behöver förnyas och förbättras. Framför allt behövs en långsiktighet.

Alliansen och Socialdemokraterna har i denna kompromiss tagit gemensamt ansvar för framtiden. Miljöpartiet är kritisk till uppgörelsen, men borde kunna svälja denna motgång och hoppa på.

Sverigedemokraterna har anledning att fundera över sin roll, den som får andra politiska motståndare att göra upp. Den effekten tål att tänka på för Allianspartierna och Socialdemokraterna också. Alla frågor lämpar sig inte för samförstånd.

Mer läsning

Annons