Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En satsning på 2 848 000 000 000

Annons
Fart på Europa? EU-kommissionären Jyrki Katainen hoppas på att få igång investeringar på 2 848 miljarder kronor i EU. Arkivfoto: Yves Logghe/TT-AP

2 848 000 000 000 kronor. Eller så här: 2 848 miljarder kronor. Så stort är det investeringsprogram som EU-kommissionen lanserade för någon vecka sedan. Om vi delar summan med EU:s invånare så blir det mer än 5 500 kronor per person. Det skulle till exempel bli 27 miljoner kronor till Ljusnarsberg.

Nu ska pengarna inte fördelas politiskt i Europa. Denna sifferexercis handlar mest om att ge en uppfattning om hur mycket pengar det skulle bli om EU-kommissionens planer förverkligas.

– Vi behöver lånekapacitet för projekt med högre risk, säger Jyrki Katainen, EU-kommissionär med ansvar för tillväxt, jobb och konkurrenskraft, på en träff med en grupp journalister.

Så här ser kalkylen ut: Europeiska investeringsbanken plockar fram fem miljarder euro. Ur EU:s budget satsas 16 miljarder. Då finns 21 miljarder euro i kapital till en ny europeisk investeringsfond. Med det som grund kan fonden låna ut 63 miljarder euro. Och när det finns 63 miljarder euro att låna på marknaden räknar kommissionen med att privata och andra investerare ska stimuleras att gå in med pengar så att det blir minst 315 miljarder euro, ungefär fem gånger pengarna.

Realistiskt eller inte? Se det så här: I svensk debatt tenderar stora investeringsplaner att handla om järnvägar som ska byggas flera mandatperioder framåt. Här handlar det om investeringar som ska ske 2015-2017. Alltså under Katainens mandat som EU-kommissionär. Om målen inte uppnås kommer han att ställas till svars.

– Jag är pragmatiskt nordisk. Jag säger inte att detta kommer att förändra allt. Det här kommer inte att ta bort alla ekonomiska problem vi har i EU. Men om vi lyckas implementera detta blir det en positiv förändring, säger Jyrki Katainen.

I satsningen ingår också att fonden ska upprätta en projektbank. En investerare ska kunna vända sig till fonden för att få tag i projekt som är värda att investeras i.

– Investerare har sagt till oss att vi borde skapa en öppen och pålitlig projektpool. En bankir i London sade till mig att han ville investera 1,5 miljarder under de kommande tolv månaderna. Men han visste inte var, säger Jyrki Katainen.

En del av projekten kommer att handla om att bygga vägar, vindkraftsparker, skolor, järnvägar med mera. Men det ska också finnas pengar reserverade för riskprojekt i små och medelstora företag.

Då skulle alltså Bergslagens sparbank i Lindesberg kunna låna ut pengar till projekt som är bra, men kanske lite för riskfyllda för att banken skulle ge sig in med enbart egna pengar.

– Den lokala banken kan använda fonden. Den kan ge en garanti så att inte hela risken läggs i den lokala bankens balansräkning, säger Jyrki Katainen.

– Det kan vara antingen företaget själv eller investeraren som vänder sig till fonden. Det beror på det enskilda fallet, hur de vill göra det. Vem som helst kan ansöka.

Förslaget om en investeringsfond markerar en vändpunkt i EU-samarbetet. För första gången på mycket länge kommer EU-länderna att diskutera en offensiv satsning för att få fart på ländernas ekonomier, i stället för att diskutera hur krisen ska mildras.

Men till slut måste besluten på EU:s toppmöten sippra ner till småföretagen i Bergslagen. Annars har EU förfelat sitt syfte.

Mer läsning

Annons