Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En selektiv renhållning

Om Sverigedemokraternas ledning vill göra sig av med gänget kring Gustav Kasselstrand och William Hahne är det läge att göra det nu.

Annons

Det är bäst att få det gjort i god tid före nästa val.

För att förstå striden måste vi gå tillbaka till Sverigedemokraternas historia. Partiet bildades ur Vit makt-rörelsen. Medlemmar viftade med hakkors och uppträdde i uniform. En liten grupp kring Jimmie Åkesson bestämde sig för att det fanns en potential i Sverigedemokraterna. Men då funkar inte hakkors. Då krävs blåsippor och kostymer. Partiets programtexter piffades upp. Den öppna rasismen skrevs om till kulturnationalism. Personer som avviker från ”svenskheten” är fortfarande störningsmoment. I svenskheten ingår den kristna kulturtraditionen. Att Björn Söder sade att judar inte är svenskar, är således en logisk följd av den politik som Sverigedemokraterna har satt på papper. Han tvingades ändå uppträda i Aktuellt och försäkra att han blivit missförstådd. Men det finns naturligtvis en opposition – personer som anser att partiledningen har gått för långt i kompromissandet. Till saken hör också att SD är Sveriges i särklass mest toppstyrda parti.

Gustav Kasselstrand och William Hahne anklagas för samröre med rörelser som är ännu mer extrema än Sverigedemokraterna. Därför hotas de av uteslutning. Om det blir en snabb uteslutningsprocess, så kan lugnet snart återfinna sig. Om det blir långvariga interna strider kan det slå hårdare mot opinionsstödet.

Men för medlemmarna måste striderna framstå som förvirrande.

Kent Ekeroth har kallat judar för ”nyttiga idioter för muslimerna”. Han blir inte utesluten. Björn Söder har sagt i en intervju (som han själv har godkänt) att judar inte är svenskar. Han blir inte utesluten.

Visserligen fick Erik Almqvist avgå från riksdagen efter att ha gjort rasistiska uttalanden. Men han fick plåster på såren i form av ett miljonkontrakt. Renhållningsarbetet i Sverige-demokraterna är minst sagt selektivt.

Mer läsning

Annons