Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En skymf mot Förintelsens offer

Annons
En skymf. Svenska motståndsrörelsen förnekar förintelsen. Det är en skymf mot Förintelsens offer. Arkivfoto: Jessica Gow/TT

I en liten by i norra Örebro län bor Klas Lund, ledaren för Svenska motståndsrörelsen. Det är ingen stor rörelse. Men den är våldsinriktad.

Klas Lund själv har genom åren dömts för en rad olika brott, bland annat för dråpet på 21-årige Ronny Landin 1986.

På Svenska motståndsrörelsens hemsida kan vi läsa att Förintelsen aldrig ägt rum och att Sverige styrs av en ockupationsregering som står under judiskt inflytande.

I programförklaringen heter det visserligen att rörelsen är för demokrati. Men det ska inte få finnas några politiska partier. Och det nuvarande statsskicket ska krossas med våld.

Det är en politisk rörelse på marginalen. Men för en överlevare från Förintelsen – eller barn till överlevare – måste ändå organisationens budskap framstå som ett hån. Och de personer som organiserar sig i Svenska Motståndsrörelsen är inte att leka med. Det är fler än Klas Lund som har dömts för våldsbrott.

Logiken i sådana rörelser är att de kämpar för ett högre mål. Då är det värt att ta till våld. Då är det okej om det blir ett antal offer på vägen. Det var den logiken som styrde Anders Behring Breivik när han mördade 77 personer i Norge. Det är den logiken som vägleder terroristgrupper som al-Qaida. I historien var det också den logiken som vägledde exempelvis den vänsterextrema Baader-Meinhof-ligan i Tyskland.

Det finns numera också nazister som försöker komma in i finrummet. Svenskarnas parti har tagit bort de öppna referenserna till nazismen. partiet ställer upp i val på flera ställen i landet. Men den som skrapar lite på den polerade ytan ser att nazismen fortfarande skiner igenom. Svenskarnas parti vill att människors gener ska bestämma om de får inneha maktpositioner. Och demokratin beskrivs som en olycklig parentes. Det är tydligt att Svenskarnas parti vill värva sverigedemokrater som anser att det egna partiet har blivit för mjukt.

Den gamle nazisten Per Engdahl hade ett budskap till sina anhängare som han framförde innan han avled 1994: Sluta tjafsa om genetiskt arv. Det är bättre att framhålla skillnaderna mellan kulturer, att främmande kulturer inte är önskvärda i Sverige. Sverigedemokraterna – som har sitt ursprung i nazistiska rörelser – har följt den uppmaningen. Men spåren finns kvar. I sitt senaste program återknyter Sverigedemokraterna till nazismen, genom att framhålla genernas betydelse. Det talas om en ”nedärvd essens” som inte kan ”undertryckas”. Men medan Svenska Motståndsrörelsen och Svenskarnas parti delar upp människor efter vilka gener de har, så vill Sverigedemokraterna dela upp människor mellan svenskar och icke svenskar.

Nej, jag säger inte att Sverigedemokraterna är ett nazistiskt parti. Det vore vårdslöst. Sverigedemokraternas partiledning uppmanar inte till våld. Partiet har ambitionen att verka i det parlamentariska systemet. Det är ingen oväsentlig skillnad. Och hur kritisk jag än är till Sverigedemokraterna anser jag att det är rätt att partiledningen får skydd av Säpo. Men jag säger att det fortfarande syns att Sverigedemokraterna har sitt ursprung i nazismen. På Sverigedemokraternas inofficiella hemsida Avpixlat kan vi läsa kommentarer av typen att romer är ”avskum”. På Svenskarnas motståndsrörelses hemsida kan vi läsa att ”jag hatar zigenare”.

Mer läsning

Annons