Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En svensk slöjdebatt

Slöjdebatten kommer även till Sverige, fast om man så vill i en ”lagom” svensk minivariant.

Annons

Utbildningsminister Jan Björklund vill inte förbjuda kvinnor att ha heltäckande slöja. Men han vill ha en lag som ger rektorer befogenhet att förbjuda heltäckande slöja i utbildningssystemet.

I sak berör frågan ett fåtal människor. Det är få muslimska kvinnor som bär heltäckande slöja – och naturligtvis ännu färre som både bär heltäckande slöja och går på en utbildning.

Björklunds utspel handlar inte om slöjan, utan är en markering i valrörelsen: Vi i Folkpartiet kan också vara tuffa mot invandrarna. Du behöver inte rösta på Sverigedemokraterna.

Det kom även ett antal sådana utspel inför förra valrörelsen. Ett par av dem var riktigt tokiga, till exempel förslaget om gynundersökningar med tvång av flickor från vissa länder.

Låt oss slippa fler upptåg av det här slaget. Sådant hjälper inte mot Sverigedemokraterna, om nu någon inbillar sig det.

Visst är det så att det kan uppstå ett kommunikationsproblem när en människa täcker sitt ansikte. Det är i så fall en fråga som kan lösas genom ett samtal mellan läraren och den elev som berörs. Det är vare sig önskvärt eller möjligt att lagstifta om varenda problem som eventuellt kan uppstå på en skola.

Det finns elever som är väldigt tystlåtna av sig, som inte vill eller törs prata inför en grupp. Väntar nu lagstiftning? Ska skolan kunna stänga av en elev som inte frivilligt pratar på lektionerna? De är mångdubbelt fler än de kvinnor som bär heltäckande slöja.

Nej, så blir det inte. För det är inte sakfrågan som har fått Jan Björklund att lägga fram förslaget. Det är symbolfrågan.

Och det har knappast med jämställdhet att göra.

Det finns kvinnor som klär sig hur svenskt som helst, som får utstå hugg och slag – och som av sina män hindras att leva det liv de vill leva.

Det finns kvinnor med slöja som har både kvalificerade jobb och självständig ekonomi.

Angrip de verkliga problemen med utanförskap i stället: Björklund har onekligen åstadkommit en hel del, för att förbättra resultaten i skolan. Arbetslösheten är ett annat sådant område.

Men i en valrörelse kan det uppenbarligen bli alltför frestande att angripa en symbol.

Mer läsning

Annons