Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En tjänst för demokratin

Edward Snowden har utan tvekan gjort demokratin en tjänst.

Annons

Men ”belöningen” för det blir av allt att döma livstids fängelse om han återvänder till USA.

I förra veckan uppmanade New York Times i USA och The Guardian i Storbritannien USA att låta Edward Snowden återvända, utan att behöva sitta resten av sitt liv i fängelse. En av president Obamas första utspel under året kommer att vara nya restriktioner mot den avlyssning som underrättelsetjänsten NSA har sysslat med.

Som en direkt följd av Edward Snowdens avslöjanden tillsatte presidenten en expertgrupp som skulle granska hur NSA fungerande. Expertgruppen presenterade i december 46 förslag. Ett av förslagen är att NSA inte automatiskt ska få tillgång till trafikinformation, det vill säga vem som har ringt till vem. Varje enskilt ärende ska prövas av den amerikanska underrättelsedomstolen.

Det är intressant ur ett svenskt perspektiv. Säpo vill ha automatiskt tillgång till telebolagens trafikinformation – och använder rätt fula påtryckningar mot de telebolag som håller emot. Post- och telestyrelsen bedömer att den teleoperatörer som släpper in Säpo i systemet bryter mot lagen. Operatören måste göra en prövning i varje enskilt ärende.

Dessutom har Snowdens avslöjanden lett till att vi har fått en bättre bild av vad FRA sysslar med. Till exempel finns det mycket som tyder på att FRA inte bara lyssnar utan också aktivt infekterar datorer för att komma åt information. Det är tveksamt om FRA-lagen hade gått igenom om den informationen hade varit offentlig år 2008, då riksdagen fattade beslut i frågan.

I Tyskland har förbundskansler Angela Merkel reagerat på att hennes telefon har blivit avlyssnad av NSA. I Brasilien har NSA:s verksamhet inte bara lett till politisk vrede. Den har också blockerat möjligheterna för USA att sälja stridsflygplan till Brasilien, till glädje för svensk flygindustri.

Edward Snowden förtjänar ett annat öde än att sitta resten av sitt liv i fängelse. Han har gjort en insats för demokratin i flera olika världsdelar.

Mer läsning

Annons