Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En tjänst för plågoandar

Kreditupplysningsföretaget Ratsit erbjuder en tjänst åt män som misshandlat sin hustru eller sambo.

Annons

Om kvinnan flytt från mannen kan han med några enkla knapptryckningar på kreditupplysningsföretaget Ratsits hemsida få reda om kvinnan exempelvis bor på en kvinnojour. Det uppger Sveriges Radio Östergötland. Syftet är naturligtvis inte att män ska kunna fortsätta att jaga kvinnor. Ratsit är ett kreditupplysningsföretag. Vi får utgå från att Ratsit snabbt ändrar sina rutiner. Uppgifterna i Ekot är knappast bra för ett företag som vill framstå som seriöst.

Men nyheten ger också ett perspektiv på både registrering av personuppgifter och övervakning.

Ett vanligt argument för att vi inte ska bry oss är att ”den som har rent mjöl i påsen behöver ingenting frukta”. Det är en lögn! Vi alla har hemligheter. Hemligheter som inte har något med olagligheter att göra. Hemligheter som vi borde ha rätt att hålla för oss själva. Det händer saker i livet som vi inte vill gå ut med. Det behöver inte vara så drastiskt att vi måste fly från hemmet för att komma undan från en plågoande.

Det finns tusen goda skäl att kartlägga enskilda medborgare. FRA spanar på våra telefonsamtal och mejl för att leta efter hot mot rikets säkerhet. Myndigheter registrerar uppgifter om oss för att se till att vi betalar rätt avgifter, rätt skatt och så vidare. Företag kartlägger våra inköp, resvanor med mera i marknadsföringssyfte.

Och Ratsit säger att företagets tjänster går ut på att människor och företag ska kunna göra säkra affärer. Men hur är det med den saken egentligen? På Ratsits hemsida kan vi läsa följande: ”Vem tjänar mest på din gata”? Hmmm, det låter ju mer som en skvallertjänst än som en tjänst för den som vill försäkra sig om någons kreditvärdighet.

Med databehandling och internet blir uppgifterna mer lättillgängliga. Det är inte bara Ratsit som borde se över sina rutiner.

Mer läsning

Annons