Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En torped i rödgrön röra

Ordet ”medeltida” lär ha varit det som retade Saudiarabien. Odiplomatiskt? Ja. Men utrikesministern är inte enbart diplomat.

Annons

Det diplomatiska språket är lågmält. Ilska lindas in i ord som ”förvåning”. När det är kris på riktigt kan diplomaten uttrycka sin ”bestörtning”.

Men utrikesminister Margot Wallström är inte bara diplomat. Hon är en politisk ledare för en regering som ska begära förtroende av väljarna i allmänna val. Vilket uttryck passar bättre om spöstraff mot oliktänkande än ”medeltida”?

För ett par år sedan hade vi en moderat handelsminister som gjorde bort sig både politiskt och diplomatiskt. Hon förklarade ”fullskaligt krig” mot EU. Då handlade det inte om mänskliga rättigheter, utan om snusförsäljning. Hon tillrättavisades offentligt av statsministern.

Den stora missen i fallet Saudiarabien handlar inte om ordvalet, utan om stridigheterna inom regeringen. Det är ingen hemlighet att Stefan Löfven helst hade sett att samarbetsavtalet om vapen hade förlängts. Men Miljöpartiet var definitivt emot. Delar av Stefan Löfvens eget parti var emot. Han hade ingen strategi för att lösa frågan.

Den saudiska kungliga regimen såg naturligtvis denna spricka. Genom att förödmjuka Margot Wallström i Kairo sköt regimen en torped rakt in i den rödgröna röran i folkhemmet Sverige. Vi ska inte heller glömma de inrikespolitiska aspekterna i Saudiarabien. Även i en kunglig diktatur finns det ledare som vill spela ”tuffa”. Då kan det vara lämpligt att markera mot lilla Sverige.

Vi är en del av Europeiska unionen. EU-länderna har inte en enda utrikespolitik. Men EU-länderna strävar efter att samordna utrikespolitiken. Om EU talar med en röst, så lyssnar omvärlden.

Saudiarabien skulle ha svårare att rå på en union med 500 miljoner invånare. Regeringen verkar över lag underskatta behovet av att samordna vår utrikespolitik med andra EU-länder. En samordning inom EU innebär inte att Sverige får mindre inflytande. Det är precis tvärtom.

Mer läsning

Annons