Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En triumf för Reinfeldt

En sittande regering brukar nästan alltid få minskat väljarstöd. Alliansregeringen får ökat väljarstöd, visserligen på marginalen. Och det är Moderaterna som är dragloket.

Annons

Ytterligare något eller några statsråd kommer att vara moderater i den regering som tillträder i höst. Statsminister Fredrik Reinfeldt kommer att få en större politisk tyngd.

Det kan möjligen bli ett problem för Alliansen. Det blir svårare för de mindre allianspartierna att profilera sig. Det vore inte önskvärt om Sverige fick ett tvåpartisystem. Det skulle göra att politiken blev ännu mer svartvit och mindre nyansrik.Valresultatet är en triumf för Fredrik Reinfeldt och de nya Moderaterna. Det är ett svidande nederlag för Socialdemokraterna.

Fredrik Reinfeldt var en gång en outsider i Moderaterna. En tidigare ordförande i ungdomsförbundet som tog modet till sig att kritisera de gamla ”betongmoderaterna”.

De gamla Moderaterna var ett parti för höginkomsttagare som gnällde över höga skatter. Åtminstone var det genrebilden.

Fredrik Reinfeldt började tillämpa den konservativa idétraditionen på ett nytt sätt. Om Sverige är ett välfärdssamhälle med en relativt stor offentlig sektor, går det inte bara att slå sönder alltihopa. Det handlar snarare om att förändra och reformera välfärden. Om det ska gå att få gehör för skattesänkningar, måste de riktas till låg- och medelinkomsttagare. Därför fick vi jobbskatteavdraget. Om man så vill handlar det om en klassisk konservativ grundinställning. Om saker ska förändras, ska det ske försiktigt och med respekt för de system som redan har byggts upp.

Under valrörelsen sade Fredrik Reinfeldt att hans vision är att Sverige ska bli ett skatteparadis för låg- och medelinkomsttagare.

Det var en strategi som lyckades så väl att till och med Socialdemokraterna accepterade en stor del av skattesänkningarna. Det gick inte att säga till ett vårdbiträde eller sjuksköterska att regeringen skulle ta tillbaka så mycket pengar att det motsvarade en månadslön.

Därmed försattes Socialdemokraterna i en omöjlig situation. Partiets trovärdighet sänktes.

Folkpartiet gjorde ett dåligt val 2006. Och det blev ännu sämre 2010.

Valrörelsen 2006 präglades av en rad mindre kloka utspel från Folkpartiet, möjligen som ett försök att blidka Sverigedemokratiska väljare. Det har inte varit lika illa i årets valrörelse. Men utspelet om förbud mot heltäckande slöjor i skolan var inte särskilt lyckat.

Folkpartiet borde snarare damma av sitt socialliberala arv. Med Sverigedemokraterna i riksdagen behövs ett parti som tydligt står för tolerans och mångfald.

Diskutera gärna integrationspolitiken. Men sluta tjata om att ”integrationspolitiken har misslyckats”. Det blir bara ett slätstruket politiskt slagord utan innehåll. Prata i stället om svenskundervisning, jobb, brottslighet med mera. På en del områden har integrationspolitiken fungerat hyggligt, på andra sämre.

Regeringen verkar inte få egen majoritet.

Men regeringsformen ger en stark ställning till minoritetsregeringar. Det mesta talar för att regeringen Reinfeldt kan agera utan att ta hänsyn till Sverigedemokraterna. Det kan krävas uppgörelser över blockgränsen i enskilda fall. Och då krävs en ansvarsfull opposition.

Det är ett gemensamt ansvar för De rödgröna och oppositionen att hålla Sverigedemokraterna borta från politiskt inflytande.

Mer läsning

Annons