Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En urkorkad lagstiftning

Ja, det är ett viktigt steg att Örebro län blir en region vid årsskiftet. Men var beredd på att det bara är första steget mot större regioner.

Annons

Att skapa ett engagemang bland vanliga medborgare i regionfrågan måste vara något av det svåraste som finns. Det finns få direkta kopplingar mellan dig som medborgare och den nya organisationen. Visst kan det vara viktigt att den nya regionen kommer att arbeta med glesbygdsutveckling och regionalpolitik. Visst kan det vara viktigt för dig som medborgare att regionen kommer att vara en samtalspartner till staten, när det handlar om exempelvis infrastruktur. Men det ligger lite för långt bort från vardagen för att skapa ett äkta engagemang.

Liksom Örebro läns landsting kommer den nya regionen i huvudsak att syssla med sjukvård och kollektivtrafik. Även i framtiden kommer det att vara de stora politiska frågorna.

Det är tydligt att landstingsrådet Marie-Louise Forsberg Fransson (och kandidat till regionråd) inte är nöjd med att regionen bara består av Örebro län. Så räkna med att det blir nya diskussioner om en större region inom några år. Då börjar återigen ”vem tar vem-leken”. Vilken region vill höra till vem? Och vilka regioner lämnas lite utanför?

För att öka förvirringen ytterligare: När du röstar i valet, kommer det att stå ”val till Örebro läns landsting på valsedeln”. Lagen säger att det är så det måste stå. Just på valdagen finns ingen Region Örebro, bara Örebro läns landsting.

Efter valdagen omvandlas landstingsfullmäktige till regionfullmäktige. Och Örebro läns landsting omvandlas till Region Örebro. Det är en ordning som bara kan beskrivas som urkorkad! Trots att Region Skåne och Västra Götalandsregionen funnits i 15 år, har riksdagen inte förändrat lagen så att det blir möjligt att kalla valet för vad det är – ett val till regionen. Det måste bli en ändring på det – i god tid före nästa val. Regionpolitiker ska inte behöva ägna tid åt att förklara varför valet till Örebro läns landsting egentligen är ett val till Region Örebro.

Mer läsning

Annons