Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En ursäkt som dröjer

Annons

Svenska staten har bett om ursäkt till de barn som vanvårdats på fosterhem och barnhem. Riksdagens talman Per Westerberg sade att det är en skam för Sverige.

Barnhemsbarnen är inte det enda mörka kapitlet i den svenska historien.

Andra exempel är behandlingen av romer genom århundraden, tvångssteriliseringar, utlämningen av balter till Stalins Sovjetunionen strax efter andra världskriget och regeringens underdånighet gentemot Sovjet i fallet Raoul Wallenberg.

Det finns skamfläckar även i vår egen tid. Men att be om ursäkt för sådant är svårare. Det hamnar inte på den politiska dagordningen.

Ett exempel är behandlingen av de apatiska barnen under första halvan av 00-talet. Ett antal barn verkade förlora livsgnistan. De bara låg passivt i sina sängar.

@NA Brödtext-vä - kopia:Den dåvarande socialdemokratiska regeringen ville spela tuff mot flyktingar. På det sättet inbillade sig Göran Persson att han skulle hålla emot Sverigedemokraterna. I själva verket brukar sådant fjäsk med främlingsfientliga krafter få motsatt effekt. S-regeringen tillsatte en ”samordnare” som hade som enda uppgift att försvara utvisningarna av apatiska barn.

Från det berörda departementet spreds det rykten om det nog var föräldrarna som hade förgiftat barnen, men någon grund för anklagelserna presenterades aldrig. Det spreds också en bild att apatiska barn var ett nytt fenomen, som bara fanns i Sverige. En ren lögn!

Det gjordes till och med ett antal polisanmälningar – med det enda syftet att förtala familjerna. Alla ärenden avskrevs när de kom till polisen.

Kommer de barnen – och deras familjer – att få en ursäkt? Ja, om någon forskare granskar fallet om 20 eller 30 år – och kartlägger hur departementet arbetade med frågan. Men knappast tidigare.

Den högst ansvariga, dåvarande migrationsministern Barbro Holmberg, är landshövding i Gävleborg. Det skulle nog kännas alltför obekvämt för talmannen att be om ursäkt och beteckna det Barbro Holmberg var ansvarig för som en skam för Sverige.

Men mindre skamligt blir det ju inte för det.

Mer läsning

Annons