Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En utredning om häxor?

Tänk om en riksdagsledamot skulle begära att det görs en utredning om häxor.

Annons

Liksom för säkerhets skulle en ledamot i riksdagen låta utredningstjänsten granska frågan om det finns häxor.

Nej den här texten ska inte handla om häxor. Men det finns en annan myt som smyger sig in i både studieförbund och i riksdagens korridorer. Den handlar om ”chemtrails”. Konspirationen som utmålas är följande: Kondensstrimmorna från flygplan på hög höjd är inte bara kondensstrimmor. I själva verket skulle det handla om kemikalier som medvetet sprids ut i luften. Det är något oklart varför. Enligt en del teorier skulle det helt enkelt handla om att ha ihjäl folk, för att minska Jordens befolkning. Enligt andra teorier skulle det handla om försök att påverka klimatet.

När teorin började spridas hette det att kemikalierna blandades i bränslet på militära flygplan. Men nu har myten utvecklats till att särskilda tankar monteras i civila flygplan för att sprida dessa kemikalier.

Här förekommer också en märklig rundgång i bevisföringen. Pernilla Hagberg, miljöpartist från Vingåker, sade så här i Katrineholms-Kuriren: ”Det är något som styrs från USA och Ryssland. Det har med det militära att göra, CIA och NSA,”

Ja, det är klart att det är CIA och NSA. Vem annars?

Och vad händer då? Jo då citeras hon på en amerikansk hemsida för toknyheter. Att hon uttalar sig tolkas som en officiell bekräftelse på att konspirationsteorin stämmer: ”Swedish official admits toxic ’chemtrails’ are real, not a wild conspiracy theory,”

Tokteorier må spridas lite här och var. Men när tokteorierna sprider sig in i etablerade politiska partier har det gått för långt. Miljöpartisten Jan Lindholm bad riksdagens utredningstjänst att granska frågan. Han har, efter att ha läst utredningen, sagt att han ”valt att inte jobba vidare med det”. Och ABF i Borlänge ville starta en studiecirkel om ”chemtrails”. Men nu har ABF centralt meddelat att studiecirklar om ”chemtrails” inte överensstämmer med förbundets värderingar. Ett klokt beslut!

Mer läsning

Annons