Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En varg till i Örebro län

Annons

En varg har flyttats från Jämtlands län till Kilsbergen, strax norr om Örebro. Det är ett försök att få in nya och friska gener i en svårt inavlad vargstam.

Den svenska vargpolitiken går en svår balansgång. Å ena sidan jagas varg för att skapa acceptans, som det heter. Å andra sidan ska vargar inplanteras för att få in nya och friska gener.

Men vargpolitiken väcker motstånd, hur regeringen än bär sig åt. Det var för få vargar som fick skjutas under jakten, anser Jägareförbundet. Att jaga en utrotningshotad art strider mot EU:s regler, anser EU-kommissionen. Dessutom kritiserar EU-kommissionen Sverige på ytterligare ett antal punkter. Bland annat anser kommissionen att Sverige saknar en vetenskapligt grundad förvaltningsplan för vargstammen.

Djurparkerna är måttligt förtjusta i tanken på att skicka iväg sina vargvalpar för inplantering i vargreviren. Och de finska myndigheterna vill inte skicka iväg sina vargar till Sverige. Men att flytta en varg inom landet gick an. I och för sig under visst hemlighetsmakeri.

På måndag ska regeringen svara på den kritik som EU-kommissionen levererade i slutet av januari. Nu kan miljöminister Andreas Carlgren åtminstone peka på en åtgärd som har vidtagits för att gynna vargstammen, efter licensjakten. Men det räcker knappast. För att EU-kommissionen ska bli nöjd måste regeringen göra betydligt mer. Annars väntar ett ”motiverat yttrande” som det heter när EU-kommissionen börjar mullra om att dra ett enskilt medlemsland inför domstol.

Jägareförbundet accepterar i princip att vargar flyttas på det sätt som skedde på tisdagen. Fast då vill Jägaförbundet att ytterligare en varg ska få skjutas i licensjakten. Det är ett märkligt kompensationstänkande. Varje nu varg i ett område ska med automatik leda till att ytterligare en varg får skjutas.

Men det är bra att Jägareförbundet tar ställning för att flytta vargar. Det är sakligt motiverat. Ställningstagandet gör livet lite lättare för miljöminister Andreas Carlgren – i försöken att både säkra vargstammen och öka acceptansen för varg.

Mer läsning

Annons