Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En vettig julklapp är att bli mer tråkig

Annons

I morgon är det julafton med allt vad det innebär.

Vad vore vi utan kontakt med er läsare.

Själv är jag hos mina föräldrar tillsammans med mina syskon och deras barn. Huset är fullt, gladhetsen på topp och det ska ätas och drickas gott samt lekas charader och förbereda för tomten. En klassisk och behaglig julafton som trots allt sorl ger lite tid för eftertanke. I mitt eget fall handlar eftertanken om att detta är min första jul i NA:s tjänst och denna vecka har jag tänkt en del på läsardialog vilket vi journalister ofta älskar men ibland också kan uppleva som lite småbesvärlig. Men trots detta är den livsnödvändig för vad vore vi journalister utan er?

I mitt eget fall handlar eftertanken om att detta är min första jul i NA:s tjänst och denna vecka har jag tänkt en del på läsardialog vilket vi journalister ofta älskar men ibland också kan uppleva som lite småbesvärlig.

Denna vecka fick jag god kritik efter att jag hade skrivit om organisationen Ladies Circle vars lokalavdelning i Hällefors hade startat en julklappsinsamling till behövande. En klassisk liberal ledartext där människors initiativförmåga lyftes och applåderades. Men den läsare som senare ringde och hade synpunkter på att jag beskrev vårt "finmaskiga välfärdssamhälle" hade en god poäng.

Kort sagt finns det många i Hällefors som inte har det bra och även om vi har välfärd i Sverige så hade det gått att åtminstone i en bisats försöka problematisera varför det finns många människor som inte har råd att ge sina barn åtminstone en julklapp.

Kort sagt finns det många i Hällefors som inte har det bra och även om vi har välfärd i Sverige så hade det gått att åtminstone i en bisats försöka problematisera varför det finns många människor som inte har råd att ge sina barn åtminstone en julklapp. För att inte tala om många äldre som hört av sig med synpunkter på pensioner eller bara har velat berätta om en känsla av svek från samhällets sida.

Det är milt uttryckt ett privilegium att få uttrycka åsikter på NA:s ledarsida och med detta följer ett ansvar.

Många läsare framför synpunkter som är värda att lyssna på. Detta trots att det ofta går att resonera kring tonen i framförandet. Men det är inte ni läsare som ska behöva göra utan först och främst jag som skribent. Det är milt uttryckt ett privilegium att få uttrycka åsikter på NA:s ledarsida och med detta följer ett ansvar. Att skriva så väl som möjligt och alltid se det bästa och inte det sämsta hos den som har en annan uppfattning.

En god vision som är svår att genomföra i praktiken. Men en möjlig väg går faktiskt att sammanfatta som att bli lite tråkigare i den meningen att alltid försöka väga för - och nackdelar mot varandra. Världen är inte svart eller vit och detta inte ens på en ledarsida. Men politik är ett hantverk som förtjänas att tas seriöst och speciellt nu när vi går in ett valår. Det är därför mitt löfte till er är att bli betydligt mer seriös och ta ut svängarna mindre. För även om debatten ska vara frimodig och stundvis fräck är "clownpolitik", för att låna en av min chefs favoritfraser, något som ska undvikas.

Världen är inte svart eller vit och detta inte ens på en ledarsida.

Så till er som läser: Fortsätt att höra av er och så fortsätter jag att svara på era synpunkter efter bästa förmåga. Men spara gärna på förolämpningar för det är roligare att diskutera med någon som inte vill önska livet ur eller enbart tycker att man är dum i huvudet. Artig dialog får de flesta människor att tänka till och då kan vi gå in i valrörelsen 2018 med en frimodig och trevlig debatt som gör att vi alla i slutändan blir lite klokare.

Artig dialog får de flesta människor att tänka till och då kan vi gå in i valrörelsen 2018 med en frimodig och trevlig debatt som gör att vi alla i slutändan blir lite klokare.

Därför önskar jag er en god jul och jag lovar att ni nästa år får uppleva att jag i tonen kanske blir lite tråkigare i den meningen att jag blir mer seriös och ser till att bemöta motståndarnas bästa argument.

Mer läsning

Annons