Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eniga för Afghanistan

En svensk soldat till har stupat i Afghanistan. Först av allt är dödsfallet är en tragedi för hans närmaste.

Annons

 Men en enskild soldats öde kommer också att bli en del av den politiska argumentation för och emot de svenska truppernas närvaro i ett av världens mest krigsdrabbade länder. Den 4 november ska riksdagen rösta om den nya svenska Afghanistan-politiken.

Sammanlagt sex svenska soldater har dödats under sina uppdrag. Området i norra delen av Afghanistan var länge relativt förskonat från strider.Först den senaste tiden har det stått klart för allmänheten i Sverige att läget i norr blivit allt mer våldsamt. Fler av Isaf-styrkornas fiender, talibaner från söder, har flytt till området. En annan orsak är att de internationella trupperna tillsammans med den afghanska armén söker upp sina motståndare för att bekämpa dem, i stället för att som tidigare undvika strider.

Det finns egentligen inga stora skillnader mellan de svenska partierna i deras syn på den svenska militära närvaron i Afghanistan. Vid FN-konferensen i Kabul tidigare i år stod det klart att USA planerar att dra sig tillbaka från landet före 2014. Allianspartierna vill inte uppge något svenskt slutdatum, men ställer upp på FN:s inriktning. Alltså är det 2014 som gäller.

De rödgröna vill ha ett svenskt slutdatum före 2014, men har inte sagt exakt när. Det handlar alltså om en glidande skala och inte någon stor ideologisk klyfta mellan riksdagens två stora block, även om Vänsterpartiet vill ta hem de svenska soldaterna så fort det bara går.

Afghanistan-politiken är inget lämpligt område för partierna att briljera med egna uppfattningar. De svenska trupperna i den FN-sanktionerade Isaf-insatsen är en del i det internationella samfundets stöd till den inhemska regeringens kamp mot det värsta våldet, att bekämpa talibanerna.

I grunden handlar det om de vanliga afghanernas liv, säkerhet och rätt till demokrati. Internationella trupper är ett nödvändigt ont som bara kan göra gott med massivt stöd till det civila livet i Afghanistan.

Det enda anständiga svenska riksdagsbeslutet är att allianspartierna tillsammans med Miljöpartiet och Socialdemokraterna ger ett entydigt svenskt besked.

Mer läsning

Annons