Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett barn som snott kakor

Den ryska retoriken talar för att det faktiskt var den ryska marinen som skickade en ubåt in på finskt territorium.

Annons

I förra veckan fällde den finska marinen sjunkbomber, efter att den hade fått indikationer om en främmande ubåt utanför Helsingfors. Finlands regering har inte pekat ut något land som ansvarigt för kränkningen.

Men i den ryska propagandan har Finlands försvarsminister Carl Haglund beskyllt Ryssland för att ligga bakom. Han kallas för en ”skandalminister”, Och liknande hånfulla uttryck användes i den ryska propagandan när den svenska marinen spanade efter en ubåt i höstas.

Nu krävs det ju inte några djupgående kunskaper i geografi för att konstatera: Om det har skett en ubåtskränkning i Finland eller Sverige så ligger det nära till hands för en militär underrättelsetjänst att kolla vilka resurser just Ryssland har.

Om nu Ryssland inte sysslar med att kränka Finland eller Sverige, så vore den logiska ryska hållningen att önska den finska och svenska marinen god jakt. En upptvingad ubåt från exempelvis ett Nato-land vore en enorm fördel för den ryska propagandan,

Men om vi nu utgår från att det är ryska ubåtar som kränkt Sverige och Finland, så blir den ryska propagandan logisk. Då är det ett ryskt intresse att förlöjliga ubåtsjakten. I den ryska propagandan anklagas Finlands försvarsminister Carl Haglund för att ha sagt saker som han uppenbarligen inte har sagt. Han har inte pekat ut Ryssland.

Den ryska propagandan har likheter med ett barn som snott en hel näve kakor ur en burk – och sedan försäkrar att ”det var inte jag”. Det är möjligt att den ryska propagandan kan påverka hemmaopinionen och landets nyvunna sympatisörer bland europeiska högerextremister, men knappast opinionen i Finland eller Sverige.

Vi har under en tid sett en rad exempel på ett aggressivt ryskt agerande i och omkring Östersjön. Det är rimligt att anta att den aggressiviteten även äger rum under vattenytan.

Mer läsning

Annons